ADS
ADS
ADS
De la 1 iulie, vor fi disponibile noi servicii de depistare și confirmare a unor boli grave
28/06/2024 09:06 in STIRI

De la 1 iulie, vor intra în vigoare modificări importante în Contractul-cadru privind serviciile medicale, introducând pachete de servicii pentru depistarea unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerele, hepatitele cronice B și C, și infecțiile HIV/SIDA la gravide. Aceste servicii vor fi disponibile atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate, noteaza Agerpres.

Conform unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicii de familie vor avea posibilitatea de a trimite la analize și consultații de specialitate decontate de CNAS și persoanele neasigurate, dacă există suspiciunea unei boli oncologice. De asemenea, aceștia vor putea emite bilete de trimitere pentru testarea virusurilor hepatitice B și C, precum și pentru HIV în cazul gravidelor, analizele urmând să fie decontate.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate clinică, persoanele neasigurate vor beneficia de servicii pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică, inclusiv consultații și proceduri diagnostice. Medicii de specialitate vor putea emite bilete de trimitere pentru analize și spitalizări de zi pentru confirmarea acestor afecțiuni.

Modificările includ și eliminarea condiției ca furnizorii de servicii complexe de diagnostic-caz din ambulatoriu să aibă atât ambulatoriu de specialitate clinică, cât și structură de spitalizare de zi, cu excepția serviciilor pentru gravidele cu risc crescut. Totodată, se creează posibilitatea ca unele servicii medicale să fie acordate de unități mobile și caravane medicale, facilitând accesul persoanelor din zone izolate la servicii de depistare precoce a afecțiunilor oncologice.

Furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua și deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate pe baza biletelor de trimitere emise de medicii de familie și specialiști, iar unitățile spitalicești vor deconta serviciile de spitalizare de zi pentru confirmarea diagnosticului oncologic la persoanele neasigurate.

Pentru persoanele asigurate, se vor introduce servicii psihologice specializate în psiho-oncologie, recomandate de medicii specializați sau supraspecializați în domenii precum oncologia și hematologia. Până la 30 iunie 2025, serviciile psihologice vor putea fi acordate și de psihologii fără formare complementară în psiho-oncologie.

În conformitate cu Planul național de prevenire și combatere a cancerului, se va modifica și modul de raportare și decontare a serviciilor pentru persoanele cu suspiciune oncologică și bolnavii de cancer. Finanțarea serviciilor de diagnosticare oncologică pentru persoanele neasigurate va fi asigurată de la bugetul de stat, prin transferuri către FNUASS, similar finanțării testării pentru hepatitele cronice B și C și infecția HIV la gravide.

COMMENTS