ADS
ADS
ADS
Românii, victime ale unui nou tip de fraudă. Schema prin care victimele erau păcălite
30/06/2024 13:53 in STIRI

În ultimele zile, zeci de români au căzut pradă unei noi forme de fraudă bancară cunoscută sub denumirea de „metoda call-center”. Potrivit informațiilor furnizate de anchetatori, infractorii contactau victimele, informându-le că au fost efectuate plăți neautorizate din conturile lor. Ulterior, aceștia îi îndrumau pe afectați să apeleze un call center, unde erau preluați de membri ai aceleiași grupări infracționale, care obțineau astfel informații sensibile despre datele bancare ale victimelor, potrivit Observator.

Sumele sustrase din conturile respective erau transferate către conturile infractorilor sau ale complicilor acestora, iar urmele tranzacțiilor se pierdeau rapid. Potrivit anchetatorilor, valoarea transferurilor frauduloase varia între 4.000 și zeci de mii de lei. Aceste operațiuni ilegale nu se limitau doar la teritoriul României, ci se întâmplau și în alte state din Uniunea Europeană și chiar din afara acesteia.

Până în prezent, șase persoane au fost plasate în arest preventiv, iar o a șaptea se află sub control judiciar în acest caz complex de fraudă bancară. În România, numărul victimelor identificate ajunge la 30, conform datelor furnizate de anchetatori.

Frauda „metoda call-center” reprezintă o amenințare serioasă pentru utilizatorii de servicii bancare, iar autoritățile îndeamnă populația să fie extrem de vigilentă și să nu ofere date personale sau bancare în urma unor apeluri suspecte sau neașteptate.

COMMENTS