ADS
ADS
ADS
Noi reguli pentru eliberarea pașaportului temporar. Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege
STIRI
Published on 15/05/2024

Camera Deputaților a adoptat, în mod decizional, proiectul care modifică Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Propunerea legislativă prevede revizuirea condițiilor în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar, în acord cu tendințele europene, astfel încât pașaportul simplu temporar să fie emis doar în situații speciale, de excepție, care presupun o urgență în care este necesară deplasarea în străinătate sau, după caz, continuarea călătoriei ori reglementarea șederii/situației juridice a cetățenilor români aflați în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile. Legea merge la promulgare, informează RomâniaTV.net.

Actul normativ vizează și posibilitatea ca datele biometrice și datele cetățenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, dar să poată fi utilizate atât pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, cât și pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărții electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetățenii români.

Întrucât au existat situații în care hotărârile instanțelor de judecată de suplinire a acordului unuia dintre părinți pentru eliberarea pașaportului minorului lasă loc de interpretări, nefiind clar dacă suplinirea a avut în vedere eliberarea unui singur document de călătorie sau eliberarea pașapoartelor până la dobândirea de către minor a capacității de exercițiu, prin acest act normativ se reglementează ca eliberarea succesivă a mai multor pașapoarte simple electronice pentru minori să se efectueze numai dacă în cuprinsul hotărârii judecătorești sau al ordonanței președințiale de suplinire a acordului unuia dintre părinți, instanța a stabilit, în mod expres, acest aspect.

Totodată, sunt reevaluate situațiile excepționale în care cetățenii români vor putea deține, concomitent, fie un pașaport simplu electronic și un pașaport simplu temporar valabile, fie două pașapoarte simple electronice valabile, precum și obligațiile ce le revin acestora. De asemenea, se prevede anularea informatică a pașapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetățenia română, în situația în care acestea nu au respectat obligația legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetățeniei. Potrivit proiectului, Direcția Generală de Pașapoarte este autoritatea care ține evidența cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.

Astfel, „cetățenii români pot deține, concomitent, un pașaport simplu electronic și un pașaport simplu temporar valabile: a) în situațiile prevăzute la art. 17¹ alin. (1) lit. c), atunci când pașaportul simplu electronic a fost depus pentru obținerea unor vize; b) în situația în care se probează, cu documente, necesitatea deplasării cetățeanului român în străinătate, în perioada în care pașaportul simplu temporar este depus pentru obținerea unor vize”, conform proiectului.

De asemenea, „cetățenii români pot deține, concomitent, două pașapoarte simple electronice valabile, numai în următoarele situații: a) când titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranță ori conflict diplomatic și are aplicată în pașaportul simplu electronic o ștampilă ori o viză eliberată de statul cu care țara în care călătorește se află în conflict; b) când titularul deține pașaport simplu electronic, dar, ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării vizelor, călătoria în statele pentru care este necesară aplicarea acestora nu mai este posibilă”, mai indică sursa citată.

„Cetățenii români care sunt, concomitent, titulari ai unui pașaport simplu electronic și ai unui pașaport simplu temporar valabile au obligația ca, în termen de 5 zile de la încetarea situațiilor prevăzute la art. 17¹ alin. (1) lit. c) sau, după caz, de la întoarcerea în țară, să predea autorităților competente unul dintre cele două pașapoarte valabile deținute. (4) Cetățenii români care sunt, concomitent, titulari ai două pașapoarte simple electronice valabile, au obligația ca, în termen de 5 zile de la încetarea situațiilor prevăzute la alin. (2) sau, după caz, de la întoarcerea în țară, să predea autorităților competente unul dintre cele două pașapoarte valabile deținute”, conform propunerii legislative.

Pe 18 martie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaților a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

 

Comments