ADS
ADS
ADS
Plafonarea prețurilor la energie și gaze. Ce se întâmplă cu prețurile după eliminarea subvențiilor
STIRI
Published on 27/07/2024

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că subvențiile pentru plata facturilor la energie pentru familiile cu venituri mici vor continua și după expirarea actualei perioade de plafonare a prețurilor, la 1 aprilie 2025. Burduja a subliniat că Ministerul Energiei va colabora cu Ministerul Muncii pentru a identifica acei consumatori care ar avea dificultăți majore fără acest sprijin.

În cadrul unei conferințe, Burduja a fost întrebat despre posibila creștere a prețurilor la energie după expirarea plafonării și a răspuns că autoritățile depun eforturi pentru a evita o explozie a prețurilor. „Ne străduim să nu se întâmple asta”, a declarat ministrul.

Ministrul a explicat că vor fi încurajați furnizorii de energie să achiziționeze energie electrică din timp, pentru a evita fluctuațiile de pe bursă. De asemenea, pentru consumatorii vulnerabili, vor fi implementate măsuri țintite de sprijin. Burduja a detaliat cum România a subvenționat energia electrică în funcție de nivelul de consum: cei care consumă sub 100 kWh pe lună plătesc maxim 0,68 lei pe kWh, iar cei care consumă peste 300 kWh plătesc 1,3 lei pe kWh. Subvențiile vor viza familiile cu venituri mici, nu neapărat cele cu un consum redus.

Întrebat despre subvențiile pentru familiile cu venituri mici după 1 aprilie 2025, Burduja a confirmat: „Cu siguranță, asta trebuie s-o facem și o fac și alte țări din Uniunea Europeană. Urmează să stabilim cu Ministerul Muncii și să identificăm exact genul de consumator care nu se descurcă fără acest sprijin. Dacă în prezent ai un apartament gol lângă Parcul Herăstrău sau în zona Primăverii și nu ai consum, primești același sprijin de la statul român ca și când ai fi familie cu doi copii, cu venit minim, și faci economie la lumină și ai un consum sub 100 kWh/lună”, potrivit Realitatea.net.

 

 

Comments