ADS
ADS
ADS
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, prezent, duminică, la două evenimente religioase din județul Botoșani
STIRI
Published on 07/09/2024

Cu ocazia hramului, la Mănăstirea Vorona din județul Botoșani, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia Sfânta Liturghie.

Mănăstirea își trage numele de la pârâul Vorona, menționat într-un document domnesc din 16 noiembrie 1433. La începutul secolului al XVII-lea, un grup de călugări a construit o bisericuță din lemn cu hramul Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. În secolul următor, familii de boieri moldoveni au sprijinit dezvoltarea mănăstirii, care a devenit un reper important în istoria monahismului și ortodoxiei. În acea perioadă au fost ridicate două biserici mari din zid, una mai mică în cimitir, și schitul din apropiere, cunoscut sub numele de Sihăstria Voronei, care după 1990 a devenit o mănăstire de sine stătătoare. Până în 1968, Vorona a funcționat ca mănăstire de călugări, dar din 1968 a fost transformată în mănăstire de maici, sub conducerea maicii Teofana Scânteie, călugăriță la Mănăstirea Râșca, conform informațiilor furnizate de Doxologia.

După-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan va sfinți casa socială construită în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din satul Talpa, comuna Blândești, Protopopiatul Botoșani.

Comments