Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a anunțat că, în prezent, alimentarea cu apă a populației este asigurată cu restricții în 449 de localități, inclusiv comune și sate, reprezentând 15% din localitățile de la nivel național. Acestea includ șase orașe: Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, precum și parțial municipiul Iași, care dispun de sisteme centralizate. Potrivit Agerpres, alimentarea cu apă se face în anumite intervale orare.
Cele mai afectate județe sunt Botoșani (140 de localități), Iași (77), Alba (62), Gorj (35), Vrancea (21), Bacău (19), Neamț (17), Galați (16), Hunedoara (12), Vaslui (10), Olt și Argeș (câte opt localități). În alte 251 de localități fără sisteme centralizate de alimentare cu apă, doar cu surse individuale, s-au secat fântânile, comunitățile fiind afectate de secetă.
ANAR raportează că județele cel mai grav afectate de secetă sunt Botoșani (144 de localități, inclusiv parțial municipiul Dorohoi), Vaslui (61), Neamț (12), Iași (7) și Suceava (9).
Coeficientul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare a scăzut ușor la 79,77%, față de 80% săptămâna trecută. Se menține un volum de apă de aproximativ 3,46 miliarde metri cubi pentru asigurarea necesarului de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. ANAR estimează că, la sfârșitul lunii iulie, coeficientul de umplere va fi de aproximativ 77%.
În acest moment, 57 de sectoare de râuri se situează sub debitele medii ale lunii, față de 12 săptămâna trecută. 6 sectoare pe râurile interioare sunt în faza de atenționare-avertizare pentru folosințele populație și industrie, 9 sectoare sunt în treapta 1 de restricții pentru irigații, iar 2 sectoare sunt în treapta 2 de restricții pentru piscicultură. În treapta a treia de restricții se află 30 de sectoare pentru irigații și piscicultură, și acumulările Pârcovaci, Hălceni, Cal Alb și Mănjești.
Din totalul celor 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, o singură secțiune a înregistrat debite sub minimul necesar în bazinul Argeș-Vedea (stația hidrometrică Malu cu Flori – râul Dâmbovița). Ca măsuri suplimentare, din acumularea Siriu se evacuează un debit suplimentar zilnic de 5,3 mc/s pentru asigurarea folosințelor din aval. De asemenea, în urma solicitării către Republica Moldova, debitul evacuat din acumularea Stânca-Costești a fost majorat de la 38 mc/s la 60 mc/s pentru șapte zile.
A fost finalizată reparația conductei de la priza de rezervă a barajului Stânca-Costești pentru a asigura resursele de apă pentru județul Botoșani și irigațiile deservite de aceasta. Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a scăzut la 4.000 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s). Pentru centrala nucleară Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă, fiind o diferență de nivel de 2,72 metri până la aplicarea treptei I de restricții.
ANAR face apel la populație pentru utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației. Se recomandă alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice și industriale pentru economisirea apei în această perioadă deficitară.