ADS
ADS
ADS
Sticlele de plastic cu capac ataşat au devenit obligatorii, în România. Ce pățesc comercianții care vând stocuri vechi
04/07/2024 08:59 in STIRI

Începând cu 3 iulie 2024, sticlele din plastic de unică folosință vor putea fi introduse pe piață numai dacă au dopurile și capacele atașate, conform noilor reglementări europene. Totuși, avocații susțin că toți comercianții ar trebui să obțină o derogare pentru lichidarea stocurilor existente de sticle cu dop detașabil, deoarece legislația actuală nu prevede această amânare.

Reglementarea a fost impusă de Parlamentul și Consiliul European prin articolul 6 din Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, transpusă în legislația internă prin Ordonanța nr. 6/2021. Noua regulă se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv sticlele pentru băuturi și dopurile acestora (PET).

Există excepții pentru recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic și pentru recipientele destinate alimentelor cu scopuri medicale speciale. Producătorii de băuturi au început deja să se conformeze noilor reglementări, investind în modificarea proceselor tehnologice.

Specialiștii consideră că această schimbare va avea un impact minim asupra consumatorilor, deoarece drepturile și obligațiile acestora nu vor fi afectate. Administratorul Sistemului Garanție Returnare (SGR) a asigurat că aparatele RVM pentru colectare automată vor recunoaște și accepta recipiente cu sau fără dop, iar aceleași reguli vor fi aplicate și la colectarea manuală.

Scopul acestei măsuri este combaterea poluării cu plastic și creșterea gradului de reciclare. Menținerea dopurilor atașate facilitează procesul de sortare și reciclare, contribuind la reducerea poluării oceanelor, unde milioane de capace de plastic ajung anual, punând în pericol viața animalelor marine.

Întrebarea rămasă este ce se va întâmpla cu stocurile de sticle cu dop detașabil deja existente la comercianți, având în vedere că legea nu prevede o derogare explicită pentru aceste cazuri. Fără dispoziții clare, regula se va aplica direct, iar comercianții care vând PET-uri cu capac detașabil după data de 3 iulie riscă sancțiuni, avertizează avocații.

COMMENTS