ADS
ADS
ADS
Urmează o nouă minivacanţă de 4 zile pentru români, inclusiv la privat
STIRI
Published on 06/07/2024

Românii se pregătesc pentru o nouă minivacanță. În câteva săptămâni, aceștia vor avea ocazia să se bucure de patru zile libere consecutive. Angajații din România vor beneficia de o zi liberă suplimentară de la stat, ceea ce va crea un weekend prelungit.

După Rusalii, o nouă minivacanță este așteptată luna viitoare. Mai exact, angajații din România vor avea parte de o nouă zi liberă de la stat, ceea ce va duce la un weekend prelungit, potrivit RomaniaTV.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria) este zi liberă de la stat, așadar și în 2024 angajații vor avea liber. Întrucât în acest an Sfânta Maria pică într-o zi de joi, Guvernul a decis să facă punte cu weekendul, astfel încât ziua de vineri va fi și ea liberă pentru bugetari, ceea ce înseamnă o vacanță de patru zile.

Cei care lucrează în mediul privat nu vor fi la fel de norocoși, aceștia beneficiind de liber doar în ziua de 15 august. Potrivit Codului Muncii, angajații care nu pot întrerupe activitatea din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității nu vor beneficia de aceste zile libere, însă vor primi compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

De asemenea, angajatorii care solicită angajaților să lucreze în zile de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde acestora compensații. Conform legislației în vigoare, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. Dacă această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, angajații români beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Zilele libere rămase în 2024

Iată care sunt zilele libere legale pe care le mai au românii în 2024:

  • Joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
  • Vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
  • Sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • Duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
  • Miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
Comments