20 de persoane, atât suspecţi, cât şi martori, duse la audieri, după descinderile de la AJOFM Botoșani
18/04/2024 17:31 in STIRI

Laura Codruța Kovesi și-a trimis procurorii de la Parchetul European tocmai într-o instituție din Botoșani. Au avut loc descinderi de amploare la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Anchetatorii doresc să afle toate detaliile angajărilor efectuate în perioada 2018-2021.

Perchezițiile Parchetului European la Botoșani, inclusiv la domiciliile unor funcționari publici și la sediul ANOFM, fac parte dintr-o anchetă privind o fraudă de 160.000 de euro.

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează astăzi percheziții în mai multe locații, inclusiv în instituții publice, din județul Botoșani, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro care implică fonduri UE menite să stimuleze capacitatea de angajare a tinerilor.

Conform unui comunicat al Parchetului European, perchezițiile au loc la locuințele unui funcționar public, a trei foști funcționari publici și a altor șase persoane suspectate de implicare în activități infracționale, în sediul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani și la sediul celor cinci organizații care au primit granturile.

Douăzeci de persoane, atât suspecți, cât și martori, vor fi duse la sediul unității de poliție pentru audieri, notează Realitatea.net.

Potrivit anchetei, în perioada 2018 – 2021, suspecții au obținut mai multe granturi legate de proiecte care ar fi urmat să sprijine tinerii să-și sporească șansele de angajare, să efectueze stagii de practică sau să participe la cursuri care să-i ajute să intre pe piața muncii. Toate granturile au fost finanțate din Fondul Social European (FSE), iar suma totală obținută a fost de 160.000 de euro.

Se presupune că suspecții au depus documente cu date incorecte la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani pentru a fi eligibili pentru granturi. Există suspiciuni că oficialii agenției de ocupare a forței de muncă au ajutat organizațiile din sectorul formării profesionale să completeze cererile pentru granturi și, în final, să le obțină.

Conform probelor, proiectele nu au fost realizate, iar trainingurile pentru sprijinirea capacității de angajare a tinerilor nu s-au desfășurat.

La percheziții participă zeci de polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și Jandarmeria Română – Inspectoratul de Jandarmerie Județean Botoșani (Inspectoratul Județean de Jandarmi Botoșani). EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

 

COMMENTS