ADS
ADS
ADS
După mai multe amânări, programul "Rabla Local 2023" va începe pe 31 iulie.
STIRI
Published on 29/07/2023

Programul Rabla Local 2023 va începe pe 31 iulie, la ora 10 dimineața, a anunțat ieri ministrul Mediului, Mircea Fechet, în cadrul unei conferințe la Cluj-Napoca, conform Economica.net. Programul ar fi trebuit să înceapă în 2022, însă a fost amânat de mai multe ori.

Rabla Local este un program prin care românii pot casa mașini mai vechi de 15 ani, fără obligația de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei. Singura condiție este ca, timp de 3 ani de la obținerea banilor, beneficiarul programului să nu poată cumpăra o mașină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5. În cadrul programului Rabla Local, ministerul Mediului va suporta 80% din buget, prin Fondul de Mediu, iar 20% va fi suportat de către autoritatea publică locală.

Rabla Local se va desfășura doar prin autoritățile publice locale care decid să participe la program. Potrivit ministrului Fechet, citat de Economica.net, sunt deja peste 500 de primării înscrise în program.

Condițiile de eligibilitate pentru mașini în cadrul Rabla Local 2023 sunt următoarele:

a) Autovehiculul trebuie să fie înregistrat în evidențele fiscale ale UAT-ului solicitant;

b) Autovehiculul trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; c) Autovehiculul trebuie să aibă norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;

d) Autovehiculul trebuie să conțină componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu) și echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitivele catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

Condițiile de eligibilitate pentru persoane fizice în cadrul Rabla Local 2023 sunt următoarele:

  1. Să aibă domiciliul sau reședința în România, în raza primăriei la care face solicitarea;
  2. Să dețină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani și cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică;
  3. Autovehiculul trebuie să fie înmatriculat pe numele solicitantului de cel puțin 5 ani;
  4. Să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat;
  5. Să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului și să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe.

Numărul de beneficiari locali va fi stabilit în funcție de populație, astfel încât fiecare unitate administrativ-teritorială să primească un număr maxim de beneficiari în raport cu populația. Pentru anul 2023, programul Rabla Local are alocată suma de 240 milioane de lei.

 

Comments