Investiții de 1,1 milioane euro în sistemul de management al deșeurilor din județul Botoșani. Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a semnat, miercuri, contractul de finanțare cu fonduri europene, care va duce la modernizarea sistemul de management al deșeurilor din județul Botoșani.
Sunt investiții complementare la Depozitul de deșeuri din Stăuceni, care presupune o stație de compostare de 5000 tone, trei stații de compostare capacitate mică, creșterea gradului de colectare și transport a deșeurilor reziduale precum și a deșeurilor reciclabile, stație tratare mecano-biologică prin TMB cu tratare mecano-biologică, stație tratare anaerobă prin achiziția unui Digestor anaerob și Stație compostare aferentă Digestorului Anaerob, tratare deșeuri voluminoase din construcții și desființări.
De asemenea, prin acest proiect se vor închide depozitele neconforme de la Darabani și Săveni. Perioada de derulare a contractului este de 10 luni.
Valoarea proiectului este de 5.341.372,37 lei (aproximativ 1,1 milioane de euro), din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune este de 4.540.166,53 lei, diferența de 800.000 de lei fiind partea de cofinanțare pe care și-a asumat-o Consiliul Județean Botoșani.
”Proiectul este finanțat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare. Perioada de implementare a proiectului este până la sfârșitul anului, dar, așa cum aminteam mai devreme, cei doi antreprenori vor depune toate diligențele pentru a ne pune la dispoziție documentațiile cât mai repede. Prin implementarea acestui proiect se vor asigura premisele elaborării cadrului strategic pentru planificarea unor investiții viitoare în valoare totală de aproximativ 32 milioane euro cu finanțare din fonduri europene care vor duce la modernizarea sistemului de management integrat al deșeurilor”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.
Cea mai importantă investiție este stația de tratare mecano-biologică, a declarat Remus Maftei, manager proiect.
”Această investiție ne va permite să deviem de la depozitare o foarte mare cantitate din deseuri; realizarea a trei stații de compostare de capacitatea mică și o stație de compostare de 5000 tone care urmează să fie localizată în municipiul Botoșani. Vom face completări și la infrastructura deja existentă de colecare a deșeurilor cu pubele și spații pentru tratarea deșeurilor din construcții și sperăm să închidem depozitele neconforme de la Darabani și Săveni”, a declarat Remus Maftei.