Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial.
Ordinul prevede că, începând cu data de 17 ianuarie, în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfăşoară cu prezenţă fizică în toate judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%.
În situaţia în care rata este mai mare de 75%, cursurile se desfăşoară în sistem online. Reluarea cursurilor cu prezenţă fizică se face numai după ce aceeaşi rată scade sub 70%.
Direcţiile judeţene de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti comunică pe site-ul propriu rata de ocupare a paturilor cu pacienţi COVID în fiecare săptămână, având ca zi de referinţă ziua de joi. Pentru municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov se comunică rata cumulată de ocupare a paturilor de spital. Sursa datelor referitoare la rata de ocupare a paturilor este platforma “Alerte MS”.
Potrivit sursei citate, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de desfăşurare a cursurilor cu informarea inspectoratelor şcolare. Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezenţă fizică se face prin decizia consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor şcolare.
“La apariţia a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezenţă fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică la nivelul întregii unităţi de învăţământ, pentru o perioadă de 10 zile. Măsura suspendării la nivelul unităţii de învăţământ este dispusă prin hotărâre a CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al DSP/DSPMB”, mai prevede ordinul comun.
Totodată, preşcolarii/elevii cu care cazul confirmat din rândul acestora a interacţionat în mod frecvent, identificaţi, vor fi carantinaţi astfel:
* timp de 10 zile, cei care nu sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare sau nu au fost confirmaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile;
* timp de 5 zile, în cazul celor vaccinaţi cu schemă completă şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau al celor care au fost confirmaţi pozitiv în ultimele 180 de zile.
“Preşcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau NAAT/RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezenţă fizică după 10 zile pentru cei care nu sunt vaccinaţi cu schemă completă, respectiv 7 zile pentru cei care sunt vaccinaţi cu schemă completă, de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă”, se precizează în document, informează Agerpres.