ADS
ADS
ADS
Opt polițiști din Botoșani au fost arestați preventiv după perchezițiile de la Rutieră. Restul au ajuns sub control judiciar
STIRI
Published on 03/06/2021

Opt polițiști, din cei 11 reținuți, au fost arestați preventiv, joi după-amiază, în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri la Botoșani. Decizia a fost luată de Tribunalul Suceava.

Ofițerul Eduard Iacob și agenții Robert Fecioru, Cătălin Luca, Gabriel Botezatu, Ionel Balan, Iulian Stelian Coșman, Viorel Anton și Ciprian Rusu sunt cei arestați preventiv. Restul agenților au fost puși sub control judiciar. Decizia Tribunalului Suceava nu este însă definitivă.

Florin Eduard Iacob, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Botoșani– Serviciul Rutier, este cercetat pentru luare de mită (două fapte din care una în formă continuată), abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit (trei fapte), fals intelectual, uz de fals, în formă continuată și favorizarea făptuitorului.

De asemenea, Viorel Anton, Ionel Balan, Gabriel Botezatu, Robert Neculai Fecioru, Constantin Dorel Gherasim, Ionuț Pavel Guriuc, Dumitru Cătălin Luca, Constantin Ciprian Rusu și Iulian Stelian Coșman, toți agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier sunt cercetați pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită și de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 2 iunie 2021, față de șase agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier: Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ștefan Bunduc, Nicolae Ovidiu Pușcașu, Lucian Ripiceanu, Sorin Guraliuc, pentru infracțiuni de luare de mită și de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.

„În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier. Într-un context asemănător, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, reținut în prezenta cauză. Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”, arată procurorii.

Comments