ADS
ADS
ADS
Doliu în învățământ! A murit una dintre cele mai apreciate profesoare din Botoșani.
STIRI
Published on 04/04/2021

Una dintre cele mai apreciate profesoare din Botoșani s-a stins din viață. Este vorba despre profesoara de biologie Tabita Nevinglovschi, unul dintre dascălii de referință ai vechiului Liceu Eminescu. A fost mentor pentru sute de medici și zeci de profesori de biologie, printre care și Daniel Botezatu, cel care are numai cuvinte de laudă la adresa celei ce i-a fost dascăl.

„O Doamnă a învățământului am avut privilegiul de a-i fi fost elev.. Promptă, full de energie, cu un simț al umorului, transmis nouă, elevilor, ce ne ajuta să ni se pară biologia mai ușoară, a crescut generații de elevi care au performat în domeniul dumneaei. Sute de medici, zeci de profesori de biologie îi sunt datori pentru reușitele lor profesionale,

Tabita fiind cea care era renumită în anii 80-90 din secolul trecut pentru reușitele la admitere la medicină și biologie ale elevilor săi. De ce Tabita? Pentru că a fost una dintre puținele profesoare, sau unul dintre puținii profesori ce nu au avut poreclă! Tabita era Tabita, marcă înregistrată punct”, a povestit Daniel Botezatu.

Acesta a relatat câteva amintiri din timpul liceului, pe care nu le va uita niciodată, dar care i-au fost adevărate lecții de viață.

Mă leagă, de domnia sa, nenumărate amintiri, mi-a fost profesoară timp de patru ani. Două sunt cele mai puternice emoțional pentru mine. Prima, când doamna profesoară, pentru a mai echilibra media, ne-a spus că pune câte un 10 pentru fiecare inițiativă care completează cabinetul de biologie (același de la etajul 1, pentru foștii elevi).

Am rupt din DEX (DEX-ul comunist de dinainte de 1989) niște pagini color, ilustrații cu insecte, le-am dus mândru doamnei profesoare și surpriză… Nu am luat 10, nu am luat 2, doamna profesoară mi-a explicat că mutilarea unei cărți, a unui volum, nu poate aduce notă maximă, dimpotrivă. A fost un exercițiu de atitudine, pentru mine, am înțeles ce prostie am făcut și astăzi old-ul meu DEX încă suspină după paginile rupte atunci.

A doua amintire e legată de momentul în care am pus prima dată mâna pe un sân de femeie. Era la ora de anatomie, când am fost scos în față să prezint părțile sânului. Pe un mulaj celebru la Eminescu, i se spunea Lucy, dacă nu mă înșel. Doamna profesoară a insistat să punctez, cu mâna, părțile sânului, unul fiind „decupat”, celălalt întreg.

Sudorile mele reci de atunci le resimt și acum, dar ce făcea doamna profesoară atunci, la vârsta adolescenței noastre, se cheamă azi educație sexuală. Au trecut anii, am ajuns colegi, ca și profesori, iar au trecut anii și dumneaei s-a pensionat”, a mărturisit Daniel Botezatu.

Comments