ADS
ADS
ADS
Trei persoane din Botoșani, condamnate pentru fraudă cu fonduri europene
STIRI
Published on 16/03/2021

Trei persoane din Botoșani, care au fost membri ai aceleași familii, au fost condamnați, marți, de Tribunalul Botoșani, într-un dosar privind săvârșirea unor fapte de corupție. Este vorba de un bărbat, fosta sa soție și mama acestuia, care au fost găsiți vinovați, în primă instanță, de fraudă cu subvenții agricole, acordate din bugetul Uniunii Europene.

Ciprian Constantin Postolache, care a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, a fost condamnat la o pedeapsă de închisoare sub supraveghere de doi ani, nouă luni și zece zile pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Fosta sa soție, Mirela Maria Szabo (fostă Postolache), a fond condamnată pentru aceeași faptă la un an și patru luni de închisoare sub supraveghere, în timp ce Floarea Postolache a primit o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare sub supraveghere pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Instanța i-a obligat pe cei trei să returneze subvențiile agricole încasate ilegal. 

De asemenea, Tribunalul „obligă pe inculpatul Postolache Ciprian Constantin, în solidar cu inculpata Postolache Floarea, să plătească părții civile Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură suma de 245.896,52 lei, la care se vor adăuga accesoriile calculate potrivit Codului de procedură fiscală". 

Potrivit procurorilor DNA, unul dintre cei doi botoșăneni, beneficiind de ajutorul celui de-al doilea, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în perioada 2012-2015, mai multe documente false (convenţii civile, adeverinţe etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpaţi ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 245.896 lei. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 246.164 lei. 

Comments