Semnalul de alarmă a fost tras de prefectul Dan Nechifor, care spune că instalațiile, proiectate în anii 70-80, nu mai fac față consumului actual.
În această situație se află și Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoșani.
Prefectul Dan Nechifor: "În afară de Spitalul Județean Mavromati, blocul central, la toate celelalte spitale avem probleme cu ceea ce înseamnă instalația electrică și cea de oxigen. Ca să nu mai spunem că la Spitalul de Pneumoftiziologie, de specialitate, nu există instalație de oxigen".
Prefectul din Botoşani a cerut Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Direcţiei de Sănătate Publică să reia verificările la Secţia de Boli Infecţioase de la Spitalul Județean, astfel încât să fie evitate tragedii precum cele de la Spitalul Judeţean Neamţ sau de la Institutul „Matei Balş” din București.
Autoritățile au atras atenția: consumul de curent crește și prin folosirea concentratoarelor de oxigen – necesare în spitalele Covid – dar și ca urmare a utilizării unor surse suplimentare de căldură.
Personalul din respectiva secție va fi instruit să folosească concentratoarele de oxigen şi pentru a fi pregătit să intervină în situaţii de urgenţă.
Șefa Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Monica Adăscăliţei, a cerut conducerii spitalului Județean să asigure condiţii bune de încălzire a saloanelor, astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să utilizeze surse externe de căldură.