Directorul general al societății Nova Apaserv. Albert Tanasă, s-a arătat surprins de protestul spontan al muncitorilor din societate, care a avut loc marți dimineață. Acesta a declarat că mișcarea a fost inițiată de doi-trei salariați și nicidecum de către sindicat. Potrivit directorului Nova Apaserv, noul contract colectiv de muncă al societății a fost încheiat și singurul beneficiu al angajaților este o creștere a valorii tichetelor de masă. În rest, nu se vor opera majorări la salarii.
"Am aflat și eu astăzi de protest, pentru că am câteva zile de concediu. Este vorba de o mișcare spontană inițiată de doi-trei salariați, nu este nimic organizat de sindicat. Pot să spun că abia ce am încheiat Contractul colectiv de muncă pentru anul 2020-2021. Absolut tot ceea ce a fost și s-a putut acorda ca și drept salarial a fost acordat în cadrul acestui contract colectiv nou. M-a surprins și pe mine această inițiativă și nu știu exact care sunt motivele de la bază, dar pot să fac o precizare că unul din punctele pe care l-am solicitat în comisia patronală a fost ca și în cadrul operatorului de la Botoșani să introducem sporul de vechime în salariul brut pe care îl au salariații. Pentru că la ceilalți operatori din țară, salariul brut este compus din salariul minim pe economie și salariul tarifar, la care se adaugă sporul de vechime. Comparația făcută de majoritatea salariaților cu ceilalți colegi din țară pleacă de la faptul că la operatorul de la Botoșani salariul brut are aceste două componente, respectiv salariul de bază și sporul de vechime. Am avut o poziție puternică din partea liderilor de sindicat care au înțeles că introducerea acestui spor de vechime în salariu ar constitui un dezavantaj pentru aceștia. Dacă acest spor ar fi introdus în salariu și am vorbi și la Botoșani de salarii brute de 2.900-3000 lei, în condițiile în care în fiecare an la 1 ianuarie prin Hotărâre de Guvern se mărește salariul mimim pe economie, salariații de la Nova Apaerv nu ar mai beneficia de această creștere. Am explicat salariaților că salariul tarifar e salariu tarifar , sporul de vechime este tot din fondul de salarii acordat de către societate, tichetele de masă sunt tot din banii acordați de societate și nu știu câte societăți din oraș pot spune la ora actuală că au reușit să facă valoarea tichetului de masă 20 lei, așa cum s-a hotărât prin noul contract colectiv de muncă de la Nova Apaserv. Creșterile salariale au fost conform legii: tot ceea ce s-a putut acorda s-a acordat. Salariul brut al salariaților de la Nova Apaserv este la fel ca și salariul colegilor din țară, undeva la 2.800 lei spre 3.000 lei brut, Singura posibilitate de acordare a unor beneficii în noul contract a fost creșterea valorii tichetelor de masă de la 15 la 20 lei”, a precizat Albert Tanasă.
Întrebat de ce există o discrepanță enormă între salariul unui muncitor și cel al unui director, Tansaă a spus că aceasta pleacă de la legislație și că nici indemnizațiile directorilor nu au mai fost majorate din 2015. Prin comparație, dacă salariul brut al unui muncitor de la Nova Apaserv este în jurul a 2.800 lei, indemnizația brută a directorului general al societății este de 18.600 lei, iar a celorlalți trei directori de 16.000 lei brut.
"Discrepanța dintre salariile muncitorilor și cele ale directorilor pleacă de la legislație. Codul muncii se aplică contractelor individuale de muncă, iar contractelor de mandat li se aplică Ordonanța 109 care la nivel național prevede anumite referințe în ceea ce privește stabilirea indemnizațiilor, pentru că la directori vorbim de indemnizații. La Botoșani, directorii au aceleași indemnizații stabilite la nivelul anului 2015: indemnizația brută a managerului 18.600 lei și cea a directorilor în jur de 16.000 lei brut”, a mai spus Albert Tanasă.
Muncitorii de la Nova Apaserv au declanșat un protest spontan, nemulțumiți de salariile mici pe care le primesc, cei mai mulți având minimul pe economie.