NASA a anunțat că un asteroid gigantic, denumit 2024 ON, va trece marți, 17 septembrie, în apropierea Pământului cu o viteză impresionantă de 32.000 de kilometri pe oră. Asteroidul, de mărimea unui zgârie-nor, se va apropia la o distanță de aproximativ un milion de kilometri de planeta noastră. Deși această distanță poate părea mare, după standardele astronomice este considerată relativ mică.
Cu toate acestea, NASA a declarat că nu există niciun pericol de coliziune cu Pământul în viitorul apropiat și monitorizează traiectoriile a peste 28.000 de asteroizi.
Totodată, un fenomen astronomic spectaculos va putea fi observat din România miercuri, 18 septembrie 2024, sub forma unei eclipse parțiale de Lună. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, acest eveniment va fi vizibil și în alte părți ale lumii, inclusiv în America de Nord, America de Sud, Africa și Europa.
În România, Luna va apărea chiar în momentul în care iese din penumbră, în jurul orei 7:05 dimineața. Eclipsa va începe la ora 3:39, iar maximul va avea loc la ora 5:44, când aproximativ 4% din Lună va fi în umbra Pământului. Pe tot parcursul nopții, planeta Saturn va fi vizibilă în dreapta Lunii, adăugând un plus de spectacol cerului nopții.