Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare în septembrie 2024, introduce schimbări semnificative în sistemul de pensionare din România, oferind femeilor oportunitatea de a se pensiona mai devreme, în funcție de numărul de copii crescuți.
Femeile care au născut și crescut cel puțin un copil beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil. În cazul mamelor cu șapte sau mai mulți copii, reducerea maximă poate ajunge la trei ani și jumătate. Această facilitate este valabilă dacă s-a realizat stagiul complet de cotizare, iar copiii au fost crescuți până la vârsta de 16 ani sau, pentru copiii adoptați, pentru cel puțin 13 ani. Reducerea vârstei de pensionare se poate cumula cu alte facilități similare, însă plafonul total nu poate depăși 11 ani.
Totodată, legea prevede o creștere eșalonată a vârstei standard de pensionare pentru femei, care va ajunge de la 62 de ani și 3 luni în prezent la 65 de ani până în ianuarie 2035. De asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv va crește de la 32 de ani și 8 luni la 35 de ani, potrivit RomaniaTV.