ADS
ADS
ADS
Un botoșănean care a ajuns la Spitalul Județean ”Mavromati” în comă profundă, salvat de medici
STIRI
Published on 09/09/2024

Un botoșănean de 40 de ani, aflat în comă profundă, a fost salvat de medici după o intervenție complexă la Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani. Bărbatul a fost internat în Secția de Terapie Intensivă pe 3 septembrie, prezentând un scor Glasgow de 5, rigiditate musculară generalizată și trismus (încleștarea mandibulei).

„S-a exclus diagnosticul de meningită în urma analizei lichidului cefalorahidian (LCR). A fost ridicată suspiciunea de tetanos, având în vedere că pacientul se tăiase cu două săptămâni în urmă într-un foarfece ruginit folosit pentru tuns oi, iar tabloul clinic era compatibil cu acest diagnostic. S-a inițiat tratamentul cu antibioterapie empirică, întrucât nu se cunoștea cu certitudine bacteria implicată. Pacientul a rămas stabil hemodinamic și respirator, necesitând doar supliment de oxigen”, a declarat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani.

Pe 5 septembrie, după consultul de specialitate, s-a recomandat administrarea de ser antitetanic sau imunoglobuline. Întrucât singura șansă pentru supraviețuirea pacientului era administrarea serului antitetanic, spitalul a inițiat demersuri urgente pentru procurarea acestuia.

Au fost contactate mai multe spitale din țară, inclusiv din Suceava, Iași, București, Timișoara, Buzău și Târgoviște, dar niciunul nu dispunea de serul antitetanic necesar. Cu ajutorul conducerii spitalului, serul antitetanic a fost găsit la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, Republica Moldova, și a fost adus la Botoșani cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), în aproximativ 5 ore de la solicitare.

„Pacientul a prezentat o ușoară îmbunătățire neurologică în cursul zilei de 5 septembrie, înainte de administrarea serului antitetanic, iar la 6 ore după administrare, starea lui s-a ameliorat semnificativ. Pe parcursul șederii în Terapie Intensivă, a rămas stabil neurologic, iar după 48 de ore de la administrarea serului nu a prezentat disfuncții de organ și devenise afebril, motiv pentru care a fost transferat în secția de Boli Infecțioase. Subliniem că diagnosticul prompt, bazat pe anamneză și simptomele clinice, precum și tratamentul etiologic (anticorpi Ig Tetanos-TIG/ser antitetanic) sunt esențiale pentru salvarea vieții pacienților. Metoda recomandată pentru prevenirea tetanosului la adulți este administrarea profilactică a unei doze de vaccin antitetanic la fiecare 10 ani, prin medicul de familie, sau ori de câte ori se produce o accidentare cu obiecte posibil contaminate cu spori de tetanos, spori care se găsesc răspândiți în sol”, a declarat Asaftei.

Comments