ADS
ADS
ADS
Dezastru în câmp! Fermier din Botoșani: „Porumb nu avem nici anul ăsta!”
STIRI
Published on 09/09/2024

Seceta a lovit puternic agricultorii din județul Botoșani, provocând pagube semnificative în rândul culturilor. Neculai Dulceanu, agronom cu aproape trei decenii de experiență, descrie situația din comuna Hănești ca fiind „un dezastru”.

„Porumb nu avem nici anul ăsta, floarea este la mai puțin de jumătate, iar sfecla la mult mai puțin decât ne-am fi așteptat!” a declarat Dulceanu, care administrează o fermă de 600 de hectare. A semănat porumb pe 160 de hectare de teren neirigat, floarea-soarelui pe o suprafață similară și sfeclă de zahăr pe 47 de hectare. Din cauza secetei, estimează că va obține doar „1.000 - 1.500 kg de porumb, în jur de o tonă la floarea-soarelui și, dacă scot 20 de tone la sfeclă, trebuie să fiu mulțumit.”

Cauzele principale ale pierderilor sunt seceta pedologică prelungită și arșița atmosferică, un efect cumulativ devastator care a dus la pierderi aproape garantate. Potrivit raportului comisiilor de evaluare a pagubelor, porumbul este calamitat în proporție de 90%, floarea-soarelui 70%, iar sfecla de zahăr 60%.

Nici culturile înființate în toamna trecută nu au avut rezultate mai bune. Dulceanu a semănat în jur de 100 de hectare de grâu, niște orz pentru fermă și 36 de hectare de rapiță. „Grâul nu a mai avut apă de la începutul lunii aprilie și până în iulie și s-a uscat înainte de termen, producția a fost de vreo 2.300-2.400 kg la hectar, iar la rapiță nu am adunat decât 1.200 kile/ha. Tot ce am recoltat am vândut la prețul zilei,” a explicat Dulceanu.

Seceta severă îl împiedică pe fermier să-și gestioneze și să-și finanțeze viitoarele recolte. „A dat 10 litri acum o săptămână și apa s-a uscat foarte repede. Nu se poate pregăti terenul pentru semănat, am încercat, dar cum lucrarea nu a ieșit cum trebuie, am oprit. Probabil că voi pune 100 ha cu grâu. Încercăm mai târziu când vin ploile să realizăm un pat germinativ calitativ acceptabil,” a explicat agricultorul.

În plus, Dulceanu se confruntă cu datorii restante. „Să vedem dacă furnizorii îmi aprobă reeșalonarea datoriei la inputuri, s-au adunat 300.000 de lei. Nici nu știu dacă băncile îmi acordă împrumut că am mai întârziat cu plățile. Poate în baza actelor de secetă să primim un ajutor,” a concluzionat el cu speranță.

Comments