ADS
ADS
ADS
Crescătorii de porci din Botoșani afectați de importuri și cheltuielile mari. „E greu să construiești o fermă de la A la Z și să concurezi cu străinul”
STIRI
Published on 24/08/2024

Crescătorii de porci din județul Botoșani se confruntă cu dificultăți majore din cauza concurenței generate de importuri masive și a cheltuielilor ridicate, la care se adaugă amenințarea permanentă a pestei porcine africane. În ultimii doi ani, fermierii și abatoarele din județ au importat aproximativ 20.000 de porci din străinătate, iar lunar intră în județ alți aproximativ 7.000 de porci provenind din alte zone ale țării.

Ion Strugaru, șeful unei ferme de porci din Leorda, explică situația precară cu care se confruntă fermierii locali. Aceștia încearcă să-și vândă producția la prețuri care să acopere costurile, însă sunt limitați de prețurile pieței. „Importăm atât de mult pentru că cerințele sunt mari, iar porcii autohtoni sunt puțini din cauza condițiilor dificile de creștere. Este foarte greu să construiești o fermă de la zero și să concurezi cu producătorii din străinătate, care beneficiază de subvenții mai mari și de condiții mult mai favorabile”, a declarat Strugaru pentru TVR.

În prezent, prețul de vânzare al porcului este de aproximativ nouă lei pe kilogram, un preț care acoperă cu greu costurile ridicate de întreținere și hrănire. În plus, subvențiile oferite de Guvern sunt insuficiente pentru a sprijini eficient fermierii locali în competiția cu importurile ieftine.

Comments