Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți o nouă alertă Cod Portocaliu de caniculă pentru județul Botoșani. Alertă este valabilă pe 20 și 21 august, când temperaturile maxime vor atinge 35 – 37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, cu indicele temperatură-umezeală depășind pragul critic de 80 de unități.
Pentru a face față condițiilor de caniculă, ISU Botoșani recomandă următoarele măsuri:
- Deplasări: Efectuați deplasări dimineața devreme sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
- Evitarea expunerii: Evitați aglomerațiile și expunerea la soare, precum și efortul fizic intens între orele 11.00-18.00.
- Îmbrăcăminte: Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.
- Hidratare: Evitați băuturile ce conțin alcool, cofeină sau zahăr. Consumați 1,5-2 litri de lichide pe zi, inclusiv apă, sucuri naturale și ceaiuri.
- Alimentație: Mâncați fructe și legume, evitând alimentele cu un conținut mare de grăsimi.
- Îngrijire: Păstrați legătura cu persoanele în vârstă din familie, interesați-vă de starea lor de sănătate și oferiți-le asistență dacă este nevoie.
- Siguranța copiilor și animalelor: Nu lăsați copiii sau animalele de companie singuri în autoturisme și creați un ambient răcoros pentru a nu suprasolicita capacitatea de adaptare a organismului.
Pentru a menține temperatura optimă în locuință:
- Limitarea căldurii: Limitați utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale și a altor surse de căldură.
- Ventilare: Mențineți feronerie închise când temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior. Aerisiți dimineața devreme sau seara târziu.
- Aer condiționat: Reglați aerul condiționat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Pentru prevenirea incendiilor în perioada caniculei, respectați următoarele măsuri:
- Prevenirea incendiilor: Respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor.
- Utilizarea focului: Nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată sau aproape de materiale combustibile.
- Încălzirea lichidelor: Nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare cu lichide inflamabile sau gaze sub presiune.
- Gătitul: Pregătiți hrana folosind focul deschis doar în locuri special amenajate și la distanțe care previn propagarea focului.
- Siguranța: Nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate și nu lăsați copiii nesupravegheați cu mijloace ce pot produce aprinderea, cum ar fi chibrituri sau brichete.