ADS
ADS
ADS
De la 1 octombrie, o nouă taxă va fi inclusă în factura de energie electrică
STIRI
Published on 22/07/2024

O nouă taxă va fi inclusă în facturile la energia electrică începând cu 1 octombrie. Aceasta este contribuția CfD, destinată încurajării investițiilor în producția de energie regenerabilă. Inițial, consumatorii casnici nu vor plăti această taxă datorită mecanismului de plafonare a prețurilor. Însă, odată ce acest mecanism va fi eliminat, sumele aferente contribuției CfD vor apărea pe facturi, informează Realitatea.

Contribuția CfD, care va fi de 0,2 bani/MWh, nu va fi plătită de consumatorii casnici și non-casnici cât timp plafonarea prețurilor este în vigoare. După eliminarea plafonării, această taxă va fi suportată de toți consumatorii, însă impactul financiar este estimat a fi pozitiv datorită valorii reduse a taxei.

Contribuția CfD face parte dintr-o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă și a fost introdusă printr-o hotărâre de Guvern adoptată în aprilie. Recent, a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a acestei taxe.

ANRE apreciază că impactul financiar va fi pozitiv, având în vedere valoarea redusă a taxei, care este mult mai mică decât potențialele reduceri ale prețului pe piața de energie electrică rezultate din implementarea schemei de sprijin CfD pentru regenerabile.

Comments