ADS
ADS
ADS
Scumpirile care se aplică de la 1 iulie 2024. Pentru ce vor plăti românii bani mai mulți
28/06/2024 09:29 in STIRI

Românii primesc vești proaste în mijlocul verii, odată cu majorarea prețurilor la carburanți. De la 1 iulie, accizele cresc, ducând la o scumpire de 40 de bani per litru pentru motorină și 43 de bani per litru pentru benzină. Această majorare poate declanșa scumpiri în lanț, avertizează analiștii economici.

Unul dintre primele efecte ale scumpirii carburanților va fi creșterea prețurilor alimentelor, dat fiind că transportul acestora se realizează preponderent pe cale rutieră în România. Creșterea prețurilor alimentare și nealimentare va adăuga presiune asupra inflației, menținând dobânzile la un nivel ridicat, ceea ce va continua să facă ratele bancare greu de suportat pentru români.

Tot de la 1 iulie, cotația IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor) va scădea ușor, de la 5,90% la 5,86%. Aceasta înseamnă o reducere medie de aproximativ 7 lei pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 30 de ani. Cu toate acestea, ratele au crescut cu peste 600 de lei în ultimii doi ani.

Prognozele nu sunt favorabile nici pentru cursul leu-euro. Majoritatea analiștilor anticipează o depreciere a leului în lunile următoare, cu un euro trecând de pragul de 5 lei și ajungând la 5,01 lei. Pe termen de un an, se așteaptă ca euro să ajungă la 5,06 lei.

De asemenea, de la 1 iulie, se anunță și o creștere a prețurilor gazelor, ceea ce va duce la majorarea facturilor, potrivit Antena 3 CNN.

COMMENTS