ADS
ADS
ADS
Mişcare de ultim moment cu privire la cardul de energie. Până când se acordă sprijinul financiar
STIRI
Published on 15/05/2024

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Potrivit OUG, „sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane și familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă și condițiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condițiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situație de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa prețurile la energie”, notează Antena 3 CNN.

Bugetul pentru compensarea prețurilor la energie pentru persoanele vulnerabile este de 4.000.000 mii de lei și are ca sursă de finanțare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul operațional „Capital uman”, Programul operațional regional, Programul operațional „Capacitate administrativă”, Programul operațional „Competitivitate”, precum și prin Programul operațional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestora și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

Executivul explică la emiterea actului normativ că este necesară acordarea unui sprijin temporar pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile pentru a compensa prețul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Conform legii, acest sprijin financiar este de maxim 750 de lei pe locuință/gospodărie vulnerabilă și poate fi utilizat până la 31 decembrie 2024.

Atenție, este interzisă utilizarea cardului de energie pentru a deconta datorii curente și/sau restante față de furnizorii de energie pentru locurile de consum pentru care nu sunt îndeplinite condițiile sau pentru plata datoriilor curente și/sau restante ale unor persoane terțe!

Categoria de români care primește bani pe cardul de energie:

  • Pensionari cu vârsta de 60 de ani și peste, având venituri lunare de până la 2.000 lei.
  • Pensionari cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu aceeași limită de venit de până la 2.000 lei lunar.
  • Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, având venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 lei.
  • Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010.
  • Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Ordonanța de urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie suportat parțial din fonduri externe nerambursabile poate fi citită AICI.

 

Comments