Cât va costa noua autostradă de pe litoral. Șoseaua de mare viteză va rezolva problema aglomerației dintre stațiuni
25/04/2024 06:55 in STIRI

Peste 4 ani am putea avea o nouă autostradă către sudul litoralului. Numită Alternativa Techirghiol, șoseaua de mare viteză ar urma să lege pe 30 km Autostrada Soarelui de Mangalia și să evite aglomerația care se creează în fiecare vară între stațiuni, informează stirileprotv.ro.  

Alternativa Techirghiol ar urma să aibă 30,59 de km și va lega Autostrada Soarelui de Mangalia, fără să treacă prin stațiuni.
Va porni de lângă Cumpăna, va trece Canalul Dunăre Marea Neagră și va ajunge lângă Techirghiol. De acolo va traversa localitățile Topraisar, Tuzla și 23 August.

Nodul de la Cumpăna, care face legătura între Autostrada Soarelui și centura orașului Constanța, va deveni un nod de super viteză. Practic, de acolo va porni Alternativa Techirghiol, iar peste Canalul Dunăre-Marea Neagră se va contrui un nou pod.

Șoseaua de mare viteză va merge în paralel cu DN39, drumul care leagă stațiunile de la Eforie până la Tuzla și pe unde vara turiștii circulă bară la bară. Un drum care normal se parcurge în 30 de minute, în sezon durează 2 ore.

Alternativa Techirghiol va costa 5,74 miliarde de lei, bani europeni

Cel puțin 40.000 de mașini, adica 80 la sută din traficul de pe A2, se îndreaptă zilnic spre Eforie, Neptun, Costinești sau Vama Veche. Noua autostradă va putea prelua mai bine de jumătate dintre acestea.

Aurelian Marin, operator turism: "În ultimii 7-8 ani, sudul s-a dezvoltat destul de exploziv și în momentul de față numărul turiștilor este foarte mare în sud, în condițiile în care în continuare zeci de milioane de euro se investesc anual în partea asta de sud".

Valoarea totală a proiectului este de 5,74 miliarde lei, iar banii vin din fonduri externe nerambursabile. Durata contractului este de 4 ani- 12 luni pentru proiectare și 36 pentru execuție.

Deocamdată, Compania Națională de Drumuri a depus la Agenția Națională pentru Achiziții Publice documentația de atribuire pentru proiectare și execuție.

 

 

COMMENTS