O bunică paralizată din Botoșani își duce zilele în singurătate și sărăcie, cu șoarecii mișunând prin casă
24/04/2024 07:19 in STIRI

O bunică paralizată dintr-un sat din Botoșani își duce zilele în singurătate și sărăcie. Singurii care îi țin de urât sunt șoarecii. Bunica Elena este paralizată de la brâu în jos, este operată la un picior și are mai multe probleme de sănătate. Cu o pensie de 1.200 lei pe lună, o plătește pe o vecină cu 700 lei pe lună ca să o îngrijească, să-i facă mâncare și să-i aducă lemne în casă. Îi mai rămân doar 500 lei, din care trebuie să cumpere medicamente, alimente, scutece etc.

„I s-a spus că momentan nu poate beneficia de pensie de boală/handicap. După ce se va opera și la celălalt picior, se va putea încadra cu diagnosticul pentru pensie… Trist, foarte trist… pentru că, indiferent de diagnostic, este un om singur, imobilizat la pat, a cărui viață depinde total de ajutorul altei persoane (dacă nu-i aduce cineva apă la pat, nu și-o poate lua singură) și cu un venit atât de mic este greu să supraviețuiască. Am vizitat-o de 2 ori și i-am dus câteva alimente, scutece și scaunul cu rotile, dăruit de dumneavoastră. Mi-a spus mii de mulțumiri pentru scutece. Este trist să auzi atâtea cuvinte pline de recunoștință pentru… scutece. Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel! Măcar scutecele ar trebui să le aibă asigurate de către stat”, mărturisește preoteasa Anamaria Macuc.

Bunica visează să iasă afară din casă, să respire aer curat, dar pentru asta o mică rampă la intrare i-ar fi de mare ajutor.

„Mi-a spus că de luni de zile n-a văzut lumina zilei pe geam. Am rămas uimită, pentru că patul doamnei este lipit de geam… Am dat draperia deoparte și am constatat că geamul este extrem de subred, „chituit” cu niște carpe și acoperit cu pătura atât pe interior, cât și pe exterior, pentru ca frigul de afară să nu pătrundă atât de repede. Casuța bătrânei are o singură cameră, despărțită pe mijloc de o sobă subredă, pe care bunica se chinuie, singură, să pună lemne pe foc. Patul pe care este imobilizată nu se poate numi pat. Este de fapt o saltea de pat, suspendată pe niște lemne, peste care este pus un placaj, un șevalet și apoi niște paturi și iar șevalet… Bunica stă non-stop pe acest placaj tare, acoperit cu o pătură. Stă mereu cu stres că se poate răsturna oricând ”patul” tot cu dansa, mai ales când pune singură lemne pe foc”, spune preoteasa.

Bunica are nevoie de ajutor, iar Anamaria Macuc a lansat un apel pentru ca oamenii care vor să facă un bine să îi sară în ajutor. Bunicuța are nevoie de un pat medical electric, care costă 3.500 lei, trebuie schimbate geamurile cu unele rezistente, care să poată fi deschise, și de o sobă mică din teracotă.

„Am observat că au pătruns și șoarecii în casă, încă un stres în plus… Să nu te poți ridica din pat și să stai cu grijă că dacă te mușcă șoarecii de picioare, noaptea, nici măcar nu simți… Cine dorește să o ajute, să-i aline cât de cât suferința, o poate găsi pe doamna Elena Boca în satul Balta Arsa (13 km de Botoșani), îl poate contacta telefonic pe preotul din sat, pr. Marian Starica, pentru a fi îndrumat spre bunica: 0740591254”, spune Anamaria Macuc.

 

COMMENTS