Israelul a atacat Iranul. Au fost explozii puternice și în sudul Siriei
19/04/2024 09:14 in STIRI

Israelul a atacat vineri dimineață Iranul, conform unor surse americane citate de CNN, ABC News și Reuters. Cel puțin o explozie s-a auzit în zona orașului iranian Isfahan. În provincia cu același nume se află baze militare, dar și mai multe obiective legate de programul nuclear iranian, inclusiv un centru de cercetare și uzina subterană de îmbogățire a uraniului de la Natanz, informeaza romania-actualitati.ro.

Presa de stat iraniană afirmă că nicio instalație nucleară nu a fost afectată și că apărarea antiaeriană a doborât trei drone deasupra Isfahanului. Totuși, un oficial iranian a declarat pentru Reuters că Iranul nu a fost atacat cu rachete. În paralel, au fost raportate lovituri și în Siria și Irak, țări în care operează miliții șiite pro-iraniene.

Conform unor surse americane și iraniene, Israelul a atacat în această noapte, în jurul orei 4:00, zone din vestul Iranului, în apropierea localității Isfahan, unde se găsește o bază militară iraniană. Știrea a fost publicată de rețeaua americană ABC și apoi de agenția oficială iraniană FARS. S-a mai transmis că aviația civilă iraniană și-a modificat traseul în zona Isfahanului, pentru a evita spațiul aerian în care au fost semnalate rachete israeliene și unde a fost activată apărarea antiaeriană iraniană.

Explozii au fost semnalate și în Irak și Siria, toate în contextul atacului israelian în Iran și în statele proxy sub influența Teheranului. Agenția de știri irakiană Sabereen News a relatat că în sudul Irakului aviația americană este și ea activă, iar în sudul Siriei a fost atacată o bază radar.

Atacul israelian vine după o relatare pe rețeaua ABC de joi seară, conform căreia Israelul ar urma să atace doar după sărbătoarea Pesahului, ceea ce indică faptul că sistemul militar israelian a mizat pe elementul-surpriză. Până în acest moment, nicio sursă israeliană nu a comentat atacurile din Iran, Irak și Siria.

 

COMMENTS