ADS
ADS
ADS
Probleme la un important baraj din județul Botoșani. Apele Române au comandat o expertiză tehnică a acumulării de apă
11/04/2024 06:44 in STIRI

Un important baraj din județul Botoșani întâmpină unele probleme legate de funcționarea sa în siguranță. Este vorba de barajul Ezer de pe râul Jijia, unde, începând din luna octombrie a anului trecut, s-a constatat existența unei rețele de fisuri și crăpături în corpul barajului, în special pe bancheta aval, pe o lungime de circa 600 m din lungimea totală de 750 m a barajului.

„Adâncimea crăpăturilor este variabilă, între 10 și 220 cm, cu deschideri de 10-20 cm. Aceste deformări au fost semnalate în zona unde s-au făcut completări de terasamente în anul 2017 pentru aducerea la cotă și în zona dintre căminele de vizitare CV11 și CV18, unde au fost realizate lucrări de refacere a drenului în anul 2020, decolmatare a căminelor de vizitare și reașezarea dalelor de la rigola de evacuare a apelor pluviale”, susțin specialiștii de la Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad.

De altfel, Apele Române intenționează să achiziționeze „Serviciul de Expertiză Tehnică privind starea tehnică a construcțiilor hidrotehnice la barajul EZER de pe râul Jijia, județul Botoșani, conform prevederilor Legii 10/1995 (cu modificările și completările ulterioare) privind calitatea în construcții, pentru a evalua starea tehnică a obiectivului și a fundamenta necesitatea interventiilor constructive și a indica soluțiile necesare, în vederea asigurării funcționării și exploatării în condiții de siguranță, conform caietului de sarcini atașat prezentului anunț. Expertiza tehnică se va realiza în conformitate cu Capitolul 3 din „Regulamentul din 20 noiembrie 1995 de verificare și expertizare tehnică de calitate a proiectelor, executiei lucrarilor și a constructiilor”.

Pentru expertiza barajului Ezer, Apele Române au alocat un buget de 35.000 de lei.

Barajul Ezer se află pe raza comunei Hilișeu Horia, în amonte de municipiul Dorohoi, fiind dat în exploatare în 1996. A fost construit pentru apărarea împotriva inundațiilor a municipiului Dorohoi. Suprafața bazinului este de 116 kilometri pătrați.

 

 

COMMENTS