Anchetă după un incendiu într-o arie protejată din Botoșani. Făptașul riscă închisoarea
03/04/2024 12:58 in STIRI

Este anchetă la Botoșani după un incendiu într-o arie naturală protejată din județ. Potrivit comisarilor Gărzii de Mediu Botoșani, fapta realizată în cadrul ariei naturale protejate constituie infracțiune și va fi sesizată organelor de urmărire penală. Și asta deoarece stuful din Aria Naturală Protejată ROSPA 0049 - Iazurile de pe Valea Ibanesei-Bașeului Podrigăi, cu o suprafață de aproximativ 20-30 de hectare, a fost incendiat.

„Menționăm că fapta de ardere a miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, conform OUG 195 din 2005 privind protecția mediului, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă faptele au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală. În exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege, comisarii Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Botoșani vor aduce de îndată la cunoștința organului de urmărire penală competent potrivit legii de procedură penală, faptele sus menționate”, precizează sursa citată.

Ecosistemele de stuf au rol de suport pentru biodiversitate, constituind habitat pentru diferite specii de faună (păsări, insecte, mamifere), având de asemenea și rol de filtru biologic (pe suprafața scufundată a tulpinelor de stuf se dezvoltă microorganisme care asimilează/degradează eficient poluanții organici și minerali), creând un mediu propice dezvoltării unor specii piscicole, care constituie hrană pentru păsările ihtiofage.

 

COMMENTS