Grevă de avertisment de o oră în spitale. Angajații cer salarii mai mari și condiții bune de muncă
03/04/2024 08:42 in STIRI

Sindicatele afiliate Federației "Solidaritatea Sanitară" organizează, miercuri, o grevă de avertisment în unitățile sanitare. Angajații au revendicări legate de creșterea veniturilor salariale reale, indexarea cu nivelul inflației și eliminarea inechităților salariale, informează stirileprotv.ro.

Grevă de avertisment va avea loc în intervalul orar 12:00-13:00 în unitățile sanitare publice, la aceasta urmând să participe membri de sindicat și alți angajați care au semnat pentru grevă pe listele sindicatelor "Solidaritatea Sanitară", protestul beneficiind și de manifestările de solidaritate din partea altor angajați.

Potrivit sindicaliștilor, acțiunea de protest exprimă susținerea participanților pentru revendicările angajaților din Sănătate, între care creșterea veniturilor salariale reale, indexarea veniturilor salariale cu nivelul inflației, recompensa echitabilă pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale și desfășurarea activității în diferite condiții de muncă, eliminarea gravelor inechități salariale, accentuate prin ultimul act normativ în domeniul salarizării (OUG nr. 19/2024).

"Grevă de avertisment este parte a grevei îndreptată împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului, acesta fiind declanșată de Federația 'Solidaritatea Sanitară' pe fondul refuzului Guvernului de a negocia și acorda drepturile legitime ale angajaților din sănătate", susțin aceștia.

Organizarea și desfășurarea grevei de avertisment este făcută cu respectarea prevederilor legale în privința asigurării a celor puțin o treime din activitatea normală și a funcționării normale a tuturor serviciilor de urgență.

"Precizăm că suplimentar față de măsurile prevăzute de lege, pentru a proteja atât buna funcționare a unităților sanitare în condițiile specifice protestului, cât și posibilitatea exercitării efective a dreptului la grevă pentru angajații din sănătate, Federația 'Solidaritatea Sanitară' a solicitat în prealabil Guvernului încheierea unui Acord privind procedura de desfășurare a grevei în sistemul sanitar, acesta refuzând această procedură suplimentară de protecție. În condițiile indiferenței demonstrată de guvernanți față de siguranța pacienților și buna funcționare a unităților sanitare pe timpul grevei, pentru a ne asigura că toți angajații din sănătate sunt corect și complet informați privind acțiunile ce trebuie desfășurate, Federația 'Solidaritatea Sanitară' a elaborat și publicat un document de informare publică numit Decalogul grevei de avertisment, ce conține instrucțiuni publice privind comportamentul angajaților pe perioada grevei de avertisment, informațiile specifice acestuia fiind transmise pe toate canalele de informare ale organizației", adaugă sindicaliștii.

 

COMMENTS