Lista de alimente cu preţuri reduse, valabilă tot anul 2024. Klaus Iohannis a promulgat legea
28/03/2024 10:06 in STIRI

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 5/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Actul normativ prevede prelungirea termenului de aplicare a măsurii limitării adaosului la alimentele de bază până la data de 31 decembrie 2024.

Conform actului normativ, "prezenta ordonanță de urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2024". Social-democrații au transmis, într-un comunicat de presă, că "decizia PSD vine în urma numărului mare de solicitări din partea cetățenilor pentru menținerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază – aceasta fiind cea mai bună dovadă a eficienței măsurii promovate de PSD".

„Chiar dacă în urma limitării adaosului comercial s-au manifestat în continuare unele variații sezoniere ale prețurilor la alimente (întrucât nu s-a plafonat prețul final, ci doar marja adăugată de comercianți la prețurile producătorilor stabilite în condiții concurențiale), este evident că măsura a oprit speculația din piață și a stabilizat prețurile la produsele alimentare, contribuind totodată la temperarea inflației generale. PSD consideră că în contextul incertitudinilor economice și geopolitice externe este necesar să existe un mecanism de protecție socială care să asigure stabilitatea prețurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent”, mai spune sursa menționată.

Anexa din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare prevede următoarea listă de produse și alimente pentru care este aplicată limitarea adaosului:

  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
  2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
  3. Brânză telemea de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
  6. Mălai până la 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M
  8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
  9. Carne proaspătă pui – Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.
  10. Carne proaspătă porc – Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.
  11. Legume proaspete vrac – Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi.
  12. Fructe proaspete vrac – Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.
  13. Cartofi proaspeți albi vrac
  14. Zahăr alb tos până la 1 kg
  15. Smântână- 12% grăsime
  16. Unt până la 250 grame
  17. Magiun până la 350 grame.

Pe 19 februarie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional, pe 19 martie. Miercuri, 27 martie, legea a fost promulgată de Iohannis, potrivit RomaniaTV.

 

COMMENTS