Locul unde se află certificatele de naștere ale celor mai mari genii ale României
09/03/2024 10:37 in STIRI

În Arhivele Naționale ale Statului din Botoșani se află o adevărată comoară documentară. Este vorba despre certificatele de naștere sau de botez ale unor dintre cele mai importante genii ale României din aproape toate domeniile. Printre aceste documente se numără actele de naștere și de botez ale unor personalități precum Eminescu, Antipa sau Enescu.

Botoșaniul este județul din România cu cele mai multe genii născute pe meleagurile sale. Zeci de personalități din toate domeniile, de la literatură și muzică până la inginerie și biologie, au văzut lumina zilei în diferite localități de pe teritoriul acestui județ. Printre cei mai cunoscuți se numără Mihai Eminescu, George Enescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Elie Radu, Octav Onicescu și Octav Băncilă.

Arhivele Naționale ale Statului din Botoșani găzduiesc documente de o valoare inestimabilă pentru istoria națională: certificatele de naștere ale acestor mari personalități născute în Botoșani. Majoritatea documentelor sunt sub forma unor însemnări în registre bisericești și de stare civilă, conținând mențiuni importante privind familia și locul în care s-au născut aceste mari personalități.

Documentele sunt păstrate în depozitele Arhivelor Statului de la Botoșani, situată pe Strada Colonel Victor Tomoroveanu. Rodica Crăcană, șefa serviciului Arhivelor Naționale de la Botoșani, explică că nașterea și botezul acestor personalități sunt consemnate în câteva registre, fie bisericești, fie laice, ale primăriilor, păstrate în original.

Documentele deținute în arhive reprezintă adevărate biografii pe scurt, oferind informații detaliate despre începutul vieții acestor mari personalități, inclusiv despre familia în care s-au născut. Aceste documente pot fi consultate de orice român la sala de studiu a instituției, pe baza unui permis eliberat pe loc, cu ajutorul cărții de identitate.

Toate aceste mari personalități ale României s-au născut în perioada cuprinsă între mijlocul secolului al XIX-lea și primul sfert al secolului XX. Majoritatea provin din târguri cosmopolite, multietnice și prospere ale vremii, cu Botoșaniul fiind cel mai reprezentativ. Potrivit istoricului local Dănuț Huțu, acest lucru se datorează mediului cultural și economic multi-etnic al Botoșaniului din secolul al XIX-lea, care a oferit condiții propice pentru dezvoltarea unor personalități deosebite.

Foto: Adevarul 

COMMENTS