ADS
ADS
ADS
Fenomenul mamelor minore din Botoșani. „Au fost cazuri în care au crezut în buna credință a unui partener salvator”
31/01/2024 09:03 in STIRI

În județul Botoșani, aproape anual, în jur de zece minore aduc pe lume un copil. Au fost și cazuri în care adolescente de numai 16 ani se aflau deja la a doua sarcină. Specialiștii în sănătate, dar și în asistență socială spun că una dintre cauze este lipsa de educație. De obicei, mamele minore au crescut în familii dezorganizate, familii monoparentale sau în care interesul părinților pentru educația copilului este redus, scrie Adevărul. Potrivit specialiștilor, este o problemă de lipsă de educație în primul rând, apoi comunicarea deficitară cu părinții și lipsa sprijinului familial.

„Multe dintre aceste tinere provin din familii monoparentale, în care nu prea există condiții sau sunt conflicte în familie”, spune, pentru sursa citată, Alina Gheorghiu, asistent social cu experiență și șef al Centrului Maternal.

Situația este confirmată și de medicul Carmen Zaboloteanu, șefa Secției de Neonatologie de la Maternitatea Botoșani și care anual are de-a face cu zeci de copii născuți de mame minore.

„O educație anterioară le-ar pregăti pentru acest lucru și ar lua această decizie informată, la momentul potrivit. Lucrul acesta lipsește foarte mult în școala românească. Pregătirea tineretului pentru viață, pentru ce înseamnă să fii părinte”, precizează Carmen Zaboloteanu.

Pe lângă lipsa de educație sexuală, multe mame minore ajung în acea situație din cauza lipsurilor materiale, dar, spun specialiștii în educație socială, și din dorința de a scăpa de necazurile de acasă. Cele mai multe mame minore provin din mediul rural, din familii nevoiașe. Uneori, părinții au probleme cu viciile.

„Au fost cazuri în care au crezut în buna credință a unui partener salvator, care promitea că le va oferi o viață mai bună. Inițial, credeau că scapă de problemele de acasă, dar în cele din urmă nu era ceea ce-și imaginau”, precizează Alina Gheorghiu.

 

COMMENTS