ADS
ADS
ADS
Incendiu într-o arie naturală protejată din județul Botoșani. Garda de Mediu a început verificările
STIRI
Published on 29/12/2023

Un incendiu a avut loc într-o zonă declarată arie naturală protejată din județul Botoșani. O echipă mixtă de comisari din cadrul Garda de Mediu Botoșani și reprezentanti din Arii Naturale Protejate Botoșani au verificat un amlasament pe care s-a desfășurat un incendiu de stuf în cadrul ariei naturale protejate ROSPA0156 Iazul Mare-Stăuceni-Dracșani, respectiv Acumularea Melnic.

Faptele de natură să pună în pericol sănătatea umană, animală sau vegetală, într-o arie naturală protejată constituie infracţiuni.

Vă reamintim faptul că arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase uscate se poate face doar în situații speciale, cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului și cu informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, dacă pe acel teren a fost identificată o boală, confirmată de Direcția Fitosanitară”, anunță Garda de Mediu.

Stufărişul contribuie la absorbţia nutrienţilor din apele eutrofizate, reduce concentraţia de metale grele şi reţine sedimentele. De asemenea, este un habitat foarte apreciat de multe specii de păsări şi de mamifere, dar şi foarte important pentru fauna piscicolă şi viaţa sălbatică.

Un alt aspect important îl reprezintă dioxidul de carbon. Acesta este fixat în tulpinile şi frunzele plantelor de către stuf prin fotosinteză, iar arderea necontrolată a acestuia poate duce la eliberarea în atmosferă a unor cantităţi importante de dioxid de carbon. Incendierea stufului distruge cuiburile şi perturbă ciclului reîntoarcerii păsărilor migratoare.

„Garda Naţională de Mediu solicită, pe această cale, sprijinul administraţiilor publice locale şi al tuturor cetăţenilor de a lua toate măsurile care se impun pentru a preîntâmpina producerea unor noi incendii de stuf, mirişti şi vegetaţie uscată, care pot avea efecte devastatoare asupra mediului”, precizează sursa citată.

 

Comments