România a înregistrat, joi, 14 noiembrie, cel mai ridicat preț la energie din Uniunea Europeană, atingând 328 de euro pe Megawatt-oră. Această creștere a prețurilor vine în contextul în care România a început să importe masiv energie electrică, ajungând la un nivel de import record de peste 2.900 de Megawați-oră la ora 20:55, aproape de limita maximă de 3.500 de Megawați. Specialiștii avertizează că aceste costuri ridicate se vor reflecta în facturile de anul viitor și vor conduce la creșterea impozitelor.
Potrivit datelor Transelectrica, la ora 19:55, importul de energie a fost de 2.915 Megawați, în timp ce producția internă se ridica la 5.200 de Megawați, insuficientă pentru un consum de aproximativ 8.200 de Megawați. De patru zile, importurile constante depășesc 2.000 de Megawați pe oră, în contextul unei producții interne limitate de lipsa soarelui și a vântului, care reduc semnificativ aportul energiei din surse fotovoltaice și eoliene. Pentru a suplini deficitul, România a intensificat producția din surse convenționale, precum cărbunele și hidrocarburile.
Estimările pentru iarna aceasta indică un vârf al consumului de energie între 9.000 și 9.500 de Megawați. Deși, în prezent, prețul energiei pentru populație este plafonat până la 1 aprilie 2025, situația tensionată din sectorul energetic rămâne o provocare, iar o soluție ar putea fi fie reducerea consumului, fie creșterea capacităților de producție.