Prognoza meteo, azi, 21 august 2023
21/08/2023 07:32 in STIRI

Luni, temperaturile extreme continuă să domine harta vremii în întreaga Românie, pe fondul unui val persistent de căldură care a cuprins țara în ultimele zile. Regiunile din sud și sud-est sunt așteptate să sufere cel mai grav de pe urma caniculei, cu temperaturi ce vor depăși pragul critic de 38 de grade Celsius. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge valori alarmante, peste 80 de unități.

Chiar și în celelalte părți ale țării, atmosfera se anunță sufocantă, cu vreme călduroasă ce va afecta în special zonele de câmpie din vest și est. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va rămâne la niveluri înalte, de multe ori depășind limita critică de 80 de unități. Temperaturile maxime prognozate vor oscila între 29 și 36 de grade Celsius, cu posibilitatea unor valori mai ridicate în zonele precum Câmpia Română și Podișul Dobrogei, unde mercurul termometrelor poate atinge chiar și 38...39 de grade Celsius.

În orele mai răcoroase ale nopții, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade Celsius în zonele joase de relief, iar la nivel național, minimele vor oscila în general între 14 și 24 de grade. Înnorările sporadice vor aduce posibilitatea de averse scurte, însoțite de descărcări electrice, în special după-amiaza în zonele montane și submontane.

Vântul nu va aduce prea multă alinare, suflând slab și moderat în majoritatea regiunilor, cu câteva ușoare intensificări în sud-est. În orele dimineții și ale nopții, ceața izolată se poate forma, în special în depresiunile intramontane, afectând vizibilitatea în trafic și impunând precauție sporită.

În Botoșani, vremea se va menține relativ constantă, cu temperaturi ce vor fluctua între 29 și 32 de grade Celsius. Vântul va sufla moderat dinspre nord-vest, cu o viteză medie de aproximativ 14 km/h.

 

COMMENTS