ADS
ADS
ADS
Consiliul Naţional al Elevilor: Trecerea inspectoratelor şcolare în subordinea autorităţilor publice judeţene ar facilita politizarea acestora
12/08/2023 09:26 in STIRI

Consiliul Naţional al Elevilor exprimă îngrijorarea că trecerea inspectoratelor şcolare în subordinea autorităţilor publice judeţene ar putea duce la "politizarea excesivă a acestora". Acesta subliniază că în noua Lege a Învăţământului preuniversitar, inspectoratele sunt considerate deconcentrate ale Ministerului Educaţiei.

În data de 2 august, ministrul finanțelor a prezentat un pachet de măsuri menit să reducă cheltuielile bugetare ale României, inclusiv preluarea inspectoratelor şcolare judeţene de către autorităţile publice judeţene. Consiliul Naţional al Elevilor nu sprijină această măsură, argumentând că aceasta contravine legilor în vigoare, iar descentralizarea inspectoratelor judeţene ar putea afecta capacitatea de a aborda problemele elevilor la nivel local. În prezent, aceste probleme sunt soluţionate în mod centralizat, începând de la şcoli, prin inspectoratele şcolare judeţene, până la Ministerul Educaţiei.

Consiliul menţionează că încă de la începutul proiectului "România Educată" s-a propus ca inspectoratele şcolare judeţene să devină centre judeţene pentru învăţământ preuniversitar, însă să rămână sub autoritatea centrală a Ministerului Educaţiei, nu a autorităţilor judeţene. Această abordare se regăseşte şi în forma finală a noii legi.

Această schimbare este considerată redundată, deoarece în Legea Învăţământului Preuniversitar în vigoare se prevede înfiinţarea unui Consiliu consultativ pentru învăţământ preuniversitar în fiecare judeţ sau Municipiul Bucureşti, care va include reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului şi ai consiliilor judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Astfel, particularităţile locale vor fi luate în considerare atunci când se iau decizii cu impact în sistemul de învăţământ la nivel local.

Reprezentanţii elevilor subliniază că noua lege a învăţământului preuniversitar ar trebui să fie cu adevărat o reformă a sistemului de educaţie. "Este imperios să ne asigurăm că noua lege a învăţământului preuniversitar reprezintă cu adevărat o reformă a sistemului de educaţie. O astfel de modificare nu ar face altceva decât să ne arate că principiile care au stat la baza proiectului 'România Educată' rămân doar la stadiul de proiect, fără dorinţă de implementare," a declarat Miruna Croitoru, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor, transmis vineri de AGERPRES.

 

COMMENTS