Noi acuzații grave apar după articolul privind controalele din căminele de bătrâni din Botoșani. Foști angajați ai acestora fac mărturisiri cutremurătoare.
„Am lucrat în unul din azile. Bătrânii erau bătuți de asistentă, erau deposedați de case, de conturi bancare, li se dădeau medicamente expirate din spitale”, mărturisește o fostă angajată.
Ea spune că se fac angajări fără contracte de muncă.
„Te angaja fără contract de muncă, erau 2 infirmiere la 50 bolnavi. Era autorizație pentru 28. Bolnavii erau spălați cu un singur burete. Hârtie igienică nu era, nu li se dădea deloc la bolnavi. Mâncarea era puțină, pâinea era o felie pentru femei și două felii pentru bărbați. Lenjeria nu se călca niciodată, se spălau hainele cu foarte puțin detergent și nu se punea pic de dezinfectant. Soțul patroanei a furat cardurile bătrânilor și a plecat în vacanță, salariile fiind amânate. Patronii făceau excursii prin Dubai, Egipt, iar bătrânii dormeau seara flămânzi, pe paturi li se așterneau saci de celofan decupați din sacii de gunoi pentru a nu uda cearșafurile. Nu aveai voie să chemi salvarea pentru o urgență, bătrânii erau ținuți în dureri, fără medicamentele necesare. Au fost și morți din lipsa medicamentelor”, mărturisește femeia.
Deși tot mai multe persoane vorbesc despre neregulile din unele centre de bătrâni din Botoșani, nimeni nu vrea să își dezvăluie identitatea, de frică.
„Am reclamat la ITM, iar la 10 minute am fost sunată de soțul patroanei și amenințată”, spune femeia.
Nereguli găsite în patru centre de bătrâni din Botoșani
Mai multe nereguli au fost găsite în centrele de bătrâni din județul Botoșani în urma unor controale dispuse de prefectul Sorin Cornilă. Au fost verificate patru centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, de pe raza județului Botoșani. Neregulile au fost prezentate, marți, în cadrul unei ședințe la Instituția Prefectului. S-au dat 15 amenzi și 21 de avertismente. Valoarea amenzilor este de 144.800 lei.
„În urma verificărilor efectuate ieri au fost identificate mai multe probleme: încălcare norme prevenire/stingere incendii, produse alimentare neetichetate corespunzător, alimente congelate neetichetate care aparțineau personalului ; existența unui biocid TP1 cu termen de valabilitate expirat, nereguli pază și securitate, lipsă documente specifice, lipsă sistem de alarmare și control acces, în analiză documente ridicate, neasigurare instruire adecvată în domeniul SSM pentru lucrătorii din centrele rezidențiale, lipsă evaluare riscuri de accidentare și îmbolnăvire profesională, plan de prevenire și protecție, instrucțiuni proprii, lipsă evidență timp de muncă, Control medical periodic neefectuat și schimbare Autorizație de funcționare pentru obiectiv cod CAEN 5590 , depășirea numărului de beneficiari pentru care a fost acordată licența de funcționare”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului.
68 de centre rezidențiale autorizate funcționează în județul Botoșani
Pentru neregulile constatate au fost aplicate mai multe sancțiuni, avertismente și amenzi, totodată au fost dispuse măsuri pentru intrare în legalitate.
„Trebuie să asigurăm condiții normale de viață beneficiarilor acestor centre, care trebuie să beneficieze de tratamente de calitate, adecvate propriilor nevoi. Scopul acestor verificări este de a urmări respectarea drepturilor beneficiarilor de servicii sociale din aceste centre și respectarea legislației în vigoare”, a spus Sorin Cornilă.
Verificările se efectuează până pe 16 iulie, cu posibilitatea prelungirii activității până la finalizarea verificării tuturor unităților de profil existente la nivelul județului Botoșani.
Activitatea comisiilor mixte este coordonată de către Corpul de control al Prefectului din cadrul Instituţiei Prefectului-judeţul Botoşani. La nivelul județului Botoșani funcționează 68 de centre rezidențiale autorizate, destinate persoanelor vârstnice, destinate persoanelor adulte cu dizabilități și destinate copiilor.