Școala de vară pentru tinerii cercetători filologi la Memorialul Ipotești
07/07/2023 10:19 in STIRI

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii "Mihai Eminescu", în parteneriat cu Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca (Facultatea de Litere, Departamentul de literatură română și teoria literaturii, Centrul de Cercetare în Filologie Modernă), organizează, în perioada 11-15 iulie 2023, cea de-a V-a ediție a Școlii de vară pentru tinerii cercetători filologi (masteranzi și doctoranzi).

Tema abordată în acest an este filiațiile literare, o temă amplă care oferă o varietate de perspective și este captivantă prin aplicațiile unice pe care le inspiră. Aceasta implică interogări estetice referitoare la filiațiile tematice, stilistice, culturale și altele, conștientizate și asumate cu sau fără anxietate de către scriitori. Totodată, tema ridică probleme de etică în cazul filiațiilor obscure, care uneori ajung până la limita plagiatului, înțeles fie și ca "artă poetică", conform unui comunicat emis de Memorialul Ipotești.

Programul evenimentului include conferințe și discuții susținute de profesori din diferite centre universitare și academice, prezentări de proiecte științifice, ateliere tematice, precum și activități individuale de studiu.

Deschiderea oficială a școlii va avea loc marți, 11 iulie, la ora 17:30.

În cadrul Școlii de vară, vor susține conferințe profesorul universitar Ioana Bican (Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca) și conferențiarul universitar Dan Lungu (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași), iar două sesiuni de discuții vor fi moderate de lectorul universitar Corina Croitoru (Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca) și Florin Bican. Vor fi prezentate proiecte științifice, precum "Filiație îndoliată. Figuri, stiluri și politici ale moștenirii în cultura română", susținută online de lectorul universitar Laura Marin (Universitatea din București) și conferențiarul științific I dr. Adrian Tudurachi (Institutul de Lingvistică și Istorie Literară "Sextil Pușcariu" Cluj-Napoca).

De asemenea, vor fi organizate două workshop-uri inedite: "Practici de traducere și scriere academică în limba engleză", susținut de lectorul universitar Eugen Wohl (Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca), și "Influență și marginalitate în studiile literare și artistice", susținut de lectorul universitar Bogdan Tănase (Universitatea București). La cele șase ateliere tematice, moderate de asistentul universitar Marius Popa, lectorul universitar Eugen Wohl, profesorul universitar Ioana Bican, lectorul universitar Corina Croitoru, lectorul Bogdan Tănase, vor participa doctoranzi și masteranzi de la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Universitatea "Sapienza" din Roma și Universitatea de Stat din Moldova.

În acest an, școala de vară se desfășoară în format hibrid (online și în persoană). Toate activitățile desfășurate cu prezență fizică vor avea loc în sala de expoziții temporare "Horia Bernea" din cadrul Memorialului Ipotești.

 

COMMENTS