Ministerul Educației a centralizat informațiile furnizate de inspectoratele școlare județene și a anunțat că Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a se va desfășura în perioada 19 iunie - 4 iulie. Peste 161.500 de absolvenți au fost înscriși pentru a susține acest examen important, care va avea loc în 3.553 de unități de învățământ sau centre de examen.
Programul examenului este următorul: prima probă, Limba și literatura română, va avea loc luni, 19 iunie, urmată de proba la Matematică, care va avea loc miercuri, 21 iunie. Proba la Limba și literatura maternă este programată pentru joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt de tip scris.
Primele rezultate vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Candidații pot depune contestații în zilele de 28 iunie (între orele 16:00 - 19:00) și 29 iunie (între orele 8:00 - 12:00), fie la centrele de examen, fie prin mijloace electronice. Contestatarii trebuie să completeze, semneze și depună o declarație-tip în care să menționeze că înțeleg că nota inițială poate fi modificată în urma soluționării contestației, fie în creștere, fie în descreștere. Documentele trebuie semnate și de părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.
Rezultatele finale ale Evaluării Naționale 2023 vor fi afișate marți, 4 iulie. Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centrele de examen va fi permis între orele 8:00 - 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru scheme și desene, se poate utiliza și creion negru.
Probele vor începe la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne (unde este cazul, se pot solicita pagini suplimentare). Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute (două ore), calculat după completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta conform procedurilor.
Candidații care au solicitat și au primit aprobare de la Comisia Județeană/a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naționale pentru prelungirea timpului de lucru pot beneficia de maximum două ore suplimentare. Această măsură este aplicabilă elevilor cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2023, în conformitate cu procedurile specifice privind egalizarea șanselor.
De asemenea, este interzisă aducerea în sălile de examen a oricăror materiale ajutătoare, cum ar fi manuale, dicționare, notițe, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc. Este interzisă și aducerea telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, stocare de informații sau de comunicare. Candidaților li se interzice, de asemenea, să aducă ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete sau alte obiecte similare în sala de examen. Aceștia trebuie să lase aceste obiecte în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisie în unitatea de învățământ/centrul de examen.
Candidații care refuză să depoziteze obiectele în sala stabilită de comisie nu vor fi acceptați la examen. De asemenea, probele vor fi monitorizate audio-video.