Anul 2025 vine cu schimbări importante în sistemul de salarizare al angajaților din sectorul bugetar, marcate de înghețări salariale și modificări în aplicarea deducerilor fiscale. Guvernul României a emis, la finalul anului 2024, Ordonanța „trenuleț”, care prevede blocarea indexării sau majorării salariilor bugetarilor la nivelul lunii noiembrie 2024.
În cadrul măsurilor stabilite:
- Salariile bugetarilor, inclusiv ale demnitarilor și angajaților din primării, consilii județene și locale, vor rămâne înghețate pe tot parcursul anului 2025.
- Sporurile, primele și indemnizația de hrană vor fi menținute la nivelul din noiembrie 2024, fără nicio ajustare.
Pentru sectorul privat, salariul minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit, prin Hotărâre de Guvern, la 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025. În agricultură și industria alimentară, salariile minime au fost stabilite prin ordonanțe de urgență, inclusiv prin Ordonanța „trenuleț”. Formularea inițială a acestei ordonanțe omitea deducerile pentru salariații din aceste domenii, motiv pentru care Guvernul a solicitat rectificarea textului legal, înlocuind termenul „hotărâre de Guvern” cu „act normativ”.
Deși salariile din sectorul bugetar sunt blocate, câștigul salarial mediu net lunar va crește cu 6,2% în 2025, ajungând la 5.355 de lei, conform prognozei realizate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Câștigul salarial mediu brut lunar va ajunge la 8.620 de lei în 2025 și va continua să crească în anii următori, conform aceleași prognoze, urmând să atingă 10.381 de lei în 2028.