Protest zgomotos al cadrelor didactice în fața Prefecturii Botoșani: Nu vrem pomană electorală/ Nu cedăm
26/05/2023 12:42 in STIRI

Peste 500 de cadre didactice au protestat, vineri, în fața Prefecturii Botoșani, nemulțumiți de salariile pe care le primesc. Acțiunea de protest a fost organizată de Liga Sindicatelor din Învățământ Botoșani și Sindicatul Învățământului Preuniversitar Botoșani..

Dascălii botoșăneni au purtat pancarte cu masajele: ”Grilă de salarizare/ Nu pomeni electorale”, ”Romania educată scoate profesorii în stradă”, ”Voucherele voastre nu ne dezamăgesc, ne umilesc!”, ”Fără educație moare orice nație!”, ”Vrem salarii decente!”, ”Nu vrem pomană, vrem finanțare corectă a educației!”

Ei au scandat ”Nu vrem pomană electorală” și ”Nu cedăm” ”Nu vă lăsați intimidați”. Cadrele didactice au spus că nu vor accepta oferta guvernanților și că îți vor continua protestele.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

 

COMMENTS