ADS
ADS
ADS
Medicii protestează astăzi în fața Ministerului Sănătății și anunță grevă generală începând cu 8 iunie
23/05/2023 09:20 in STIRI

După greva din școli, urmează greva în spitale. Sanitas, cel mai mare sindicat al angajaților din sănătate, organizează astăzi un pichet în fața Ministerului Sănătății. Calendarul protestelor indică o grevă de avertisment pe 1 iunie și o grevă generală începând cu 8 iunie.

De asemenea, al doilea sindicat din domeniul sănătății, Federația Sanitară, a anunțat o grevă generală după 1 iulie. Principalele revendicări ale Sanitas includ creșterea salariilor, sporurilor și indemnizațiilor pentru gărzi, precum și deblocarea posturilor din spitale. Ei cer, de asemenea, creșterea bugetului Sănătății la nivelul mediei UE, adică 8% din PIB, în timp ce România alocă doar 6%, conform sindicaliștilor.

Aceștia transmit mesaje publice de susținere a grevei profesorilor și afirmă că trebuie să fie la fel de hotărâți în revendicările lor.

Revendicările sindicaliștilor:

  • Creșterea veniturilor angajaților din Sănătate
  • Raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar
  • Plata gărzilor medicilor la salariu de bază. Acum un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar.
  • Deblocarea posturilor din sistemul sanitar
  • Creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE. Acum alocăm 6% din PIB, media UE e 8%. Alocăm pe cap de locuitor 580 de euro, iar media UE pe cap de locuitor e aproape 3.000 de euro. 


Foto: federatiasanitas

 

 

COMMENTS