Școlile din județul Botoșani, în grevă, astăzi. 40% dintre profesori vor face, în schimb, ore
22/05/2023 09:01 in STIRI

60% dintre cadrele didactice botoșănene au intrat în grevă generală, astăzi, potrivit reprezentanților Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani. Unitățile de învățământ au comunicat elevilor orarul, aceștia urmând să meargă la școală și pentru o oră sau două.

Participă la grevă, în total, 3564 de angajați din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Botoșani, din care 2729 sunt cadre didactice, restul fiind angajați ca personal didactic auxiliar și personal nedidactic.

Revendicările sindicaliștilor din educație vizează: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Salarizarea întregului personal didactic de predare urmează să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. De asemenea, se solicită instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației. Se dorește, de asemenea, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

De asemenea, sindicaliștii solicită acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și în contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.). Se cere, de asemenea, creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii. Un alt punct al revendicărilor este renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

 

COMMENTS