Cum putem achiziționa asigurări RCA la un preț mai avantajos și ce metode putem utiliza pentru a economisi câteva sute de lei
16/04/2023 12:55 in STIRI

Asigurările obligatorii pentru mașini s-au scumpit în ultimul an, iar tarifele de referință publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt cu 16% mai mari decât cele din în urmă cu șase luni.

Sunt câteva modalități ca să ieșim mai ieftin cu asigurarea RCA. Poate nu se potrivesc tuturor, dar e bine de știut că sunt soluții la care putem apela și putem să economisim și câteva sute de lei.

Condiția este să ne luăm puțin timp să ne documentăm, să facem niște calcule, pentru că nu e chiar ușor de înțeles acest sistem al asigurărilor obligatorii.

Pentru început, după ce primim acele oferte, când vrem să ne înnoim asigurarea obligatorie pentru mașină, e important să analizăm puțin prețurile și să le comparăm cu tariful de referință pentru categoria din care facem parte.

Știm, o dată la șase luni, ASF publică o listă cu tarifele de referință, orientativ, ca să vedem cam pe unde ar trebui să fim cu asigurarea. Ultimele au fost publicate chiar săptămâna trecută.

Nu trebuie să le știm pe de rost, pentru că în general scrie pe ofertă unde ne încadrăm.

De exemplu: O persoană a încheiat o poliță RCA săptămâna trecută. Vedem prețurile în ordine, pentru un an, iar jos tariful de referință.

Această persoană nu se încadrează la un tarif de referință de 1.047 de lei, în timp ce polița cea mai ieftină ar fi 1.648 de lei.

Legea spune, și nu știe multă lume, că dacă avem cel puțin trei oferte de la trei firme diferite, care sunt mai mari cu 36% decât tariful de referință, atunci ne putem adresa Biroului Asigurătorilor Auto Români - BAAR - pentru a primi o nouă ofertă de asigurare la un preț mai mic.

Vedem clar că și această persoană se încadrează în această situație.

După ce facem o cerere la BAAR - găsiți toate informațiile pe adresa biroului - baar.ro, la secțiunea "asigurați cu risc ridicat" - BAAR face un calcul separat în care ține seama de tariful de referință, de clasa bonus-malus a asiguratului - în cazul nostru este B2, adică se aplică 90% din sumă - și de oferte.

Am făcut un calcul să vedem cam cât ar fi fost prima recomandată de BAAR în cazul nostru.

Există o formulă, însă nu trebuie să faceți asta acasă, pentru că va face BAAR.

Dar, în acest caz, prima recomandată ar fi de numai 1.195 de lei, față de 1.648, cât este cea mai ieftină ofertă și polița pe care a și încheiat-o asiguratul.

Ce înseamnă această prima recomandată?

Practic după ce depuneți cererea, biroul face acest calcul și apoi vă alocă o firmă de asigurare, căreia îi spune că ar trebui să vă încheie o poliță la acest preț, nu la cel din ofertă. Prin urmare, în cazul nostru, am vorbit de o economie de peste 450 de lei.

E adevărat că e ceva efort, iar soluționarea unei astfel de cereri durează până la 20 de zile, dar poate merită dacă reușim să economisim ceva bani.

O altă soluție, iar asta se potrivește pentru toată lumea, este să ne uităm la comisioane. În această ofertă vedem că sunt comisioane de 10-12 procente, sunt scrise clar.

Există o noutate! De câteva luni autoritatea în domeniu a decis ca șoferii să poată cumpăra polițe și de la firmele de asigurare, direct de pe site-ul acestora. Și, în acest fel, comisionul nu există sau e mult mai mic, 1-2%.

În același timp sunt și brokeri care au comisioane mici. Prin urmare, dacă faceți o astfel de verificare direct pe site-urile companiilor sau dacă cereți ofertă de la mai mulți brokeri și comparați prețurile, iar comisioanele sunt scrise mereu clar, puteți să plătiți un comision mult mai mic și să economisiți astfel chiar și 200 de lei.

Bineînțeles, o soluție pentru unele persoane ar fi și plata în rate și se poate în unele cazuri, fără dobândă.

Ideea e să ne documentăm puțin înainte de a încheia polița, pentru că iată, sunt niște bani pe care îi putem economisi.

Și înainte de a ajunge la ofertă, cel mai bun sfat este prudența la volan, pentru că dacă nu suntem implicați în accidente, prețul poliței scade.

În concluzie, vedeți de unde cumpărați polița pentru a plăti un comision cât mai mic - se poate și direct de la firma de asigurare.

Verificați ofertele și tariful de referință, pentru că dacă ofertele sunt mai mari cu 36% decât tariful de referință - vă puteți adresa Biroului Asigurătorilor Auto pentru un preț mult mai mic. Chiar și cu 450 de lei.

Sursa: stirileprotv.ro

 

COMMENTS