Caz de antrax la Botoșani! Directorul DSVSA: Posibil să mai apară
20/01/2023 11:54 in STIRI

Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Teodor Harabagiu, a anunțat că a fost depistat un caz de antrax în județul Botoșani, din cauza secetei din vara anului 2022, dar este posibil să mai apară.

„Un alt aspect, care se datorează secetei care a fost în județul Botoșani și recoltării sau colectării furajelor de pe suprafețele care sunt, a fost un caz de antrax. Antraxul este o boală care evoluează sporadic, întâmplător, în cazul administrării unei cantități mai mari, mai mici, de bacili, Bacillus Antra, care rezistă în sol zeci de ani de zile. În cazul în care este o rupere de imunitate sau sunt animale care nu au fost vaccinate ne putem gândi. Am avut un caz, posibil să mai apară, în acest context, pentru că furajele au fost recoltate, știți prea bine, cantitate mică, cu tot cu pământ și celelalte de pe terenurile antraxogene cum le spunem noi, există șansa să aducem în exploatație și aceste boli”, a spus Harabagiu.

Antraxul, cărbunele, buba neagră sau dalac este o boală infecțioasă produsă de Bacillus anthracis, boala este o zoonoză (boală transmisibilă între oameni și animale ), fiind întâlnită mai frecvent la paricopitate ( bovine, caprine, ovine).

 

COMMENTS