Polițiștii serviciului de Înmatriculări vor putea aplica amenzi șoferilor care nu-și preschimbă actele sau care nu-și radiază mașinile în termenul legal. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică. Obiectivul urmărit este de a armoniza cadrul legislativ privind circulația pe drumurile publice. Astfel, lucrătorii din cadrul serviciilor comunitare regim permise de conducere și înmatriculare vor putea constata și sancționa o serie de contravenții.
Potrivit avocat.net, mai multe schimbări sunt propuse, printr-un proiect de OUG pus azi în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne, la Codul rutier, scopul lor fiind armonizarea cadrului legal privind circulația pe drumurile publice.
Una dintre cele mai importante schimbări propuse este abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții.
Mai exact, șoferii vor putea fi amendați de către acești polițiști, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru:
- neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;
- neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
- neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;
- deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.
Amenzile prevăzute în Codul rutier pentru contravențiile de mai sus sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.
Apoi, prin viitoarea ordonanță se reglementează, în mod expres, la nivelul legislației primare, posibilitatea și situațiile în care autoritățile competente să elibereze permise de conducere și certificate de înmatriculare pot elibera dovezi înlocuitoare ale acestor documente.
Concret, în Codul rutier se va introduce următoarea prevedere: “până la eliberarea certificatului de înmatriculare, autoritatea competentă poate elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia, care atestă înmatricularea vehiculului, a cărei valabilitate nu poate depăși 30 de zile”.
Totodată, Codul rutier va stabili clar că, până la eliberarea permisului de conducere, în cazul pierderii, furtului, deteriorării actului sau schimbării numelui titularului acestuia, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia.
De asemenea, se reglementează competența Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de a elibera permise de conducere internaționale și este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere și în ceea ce privește proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului.