ADS
ADS
ADS
România va implementa colectarea separată a textilelor până la 1 ianuarie 2025, conform reglementărilor europene
STIRI
Published on 26/12/2024

Până la 1 ianuarie 2025, România va implementa obligativitatea colectării separate a textilelor, în conformitate cu legislația europeană privind gestionarea deșeurilor. Astfel, autoritățile locale și companiile vor fi responsabile de acest proces. De asemenea, România s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să construiască cel puțin 26 de instalații de reciclare a deșeurilor până la 30 iunie 2026, cu o finanțare de 220 milioane de euro alocată pentru realizarea acestora, notează EVZ.ro.

Comisia Europeană a cerut, de asemenea, introducerea responsabilității extinse obligatorii a producătorului pentru materialele textile în toate statele membre. Aceste reglementări sunt menite să încurajeze producătorii să își asume responsabilitatea pe tot parcursul ciclului de viață al produselor textile, de la proiectarea acestora până la gestionarea deșeurilor. În acest sens, Comisia Europeană a propus și reguli de colectare separată pentru textile, precum și cerințe de sortare pentru transportul acestora.

Mădălina Corciu, reprezentant al Organizației Humana People to People, a subliniat importanța implicării producătorilor în acest proces. Ea a explicat că, începând cu anul viitor, colectarea separată a textilelor va deveni obligatorie în România, ceea ce va ajuta autoritățile să monitorizeze mai eficient destinația textilelor colectate. De asemenea, este nevoie de fonduri care să sprijine costurile asociate cu infrastructura de colectare, reutilizare și reciclare. Corciu a subliniat că producătorii trebuie să contribuie la susținerea acestei infrastructuri, prin politici de responsabilitate extinsă a producătorului (REP). Aceștia vor trebui să plătească pentru fiecare produs textil nou introdus pe piață și să se asigure că textilele nu vor avea un impact negativ asupra mediului la sfârșitul vieții lor.

În acest context, Asociația Română pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX) menționează că în România sunt active aproximativ 20 de companii specializate în sortarea și pregătirea textilelor pentru reutilizare și reciclare, fără a include retailul care vinde îmbrăcăminte deja pregătită pentru reutilizare.

Comments